HSBC CEO ondersteunt CBDC’s terwijl hij crypto’s en stablecoins basht

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde… read more.
on sep 22, 2021
  • Volgens Quinn kunnen CBDC's meer economische groei stimuleren.
  • Hoewel hij optimistisch is over CBDC's, zei Quinn dat ze potentiële risico's hebben.
  • Quinn zegt dat cryptocurrencies enige stabiliteit moeten krijgen.

HSBC Group, de grootste bank in Europa, heeft een negatief standpunt ingenomen over crypto’s en steunt tegelijkertijd de ontwikkeling van digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s). De CEO van de bank, Noel Quinn, schreef een artikel waarin de toewijding van de bank aan het ondersteunen van de ontwikkeling van een CBDC werd onthuld. Volgens Quinn werken CBDC’s als een transparant wettig betaalmiddel en omzeilen ze de risico’s die gepaard gaan met conventionele cryptocurrencies en stablecoins.

Met de titel Nieuwe vormen van digitaal geld kunnen groei stimuleren, beschrijft het artikel hoe CBDC’s meer economische groei kunnen bevorderen door betalingen en afwikkelingen te stroomlijnen. Quinn wees erop dat CBDC’s ook innovatie in de financiële sector kunnen stimuleren. Hij schetste hoe de bijna onmiddellijke aard van CBDC transacties helpt om de kosten te minimaliseren, vooral als het gaat om het uitgeven en verhandelen van obligaties, naast andere effecten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Quinn zei ook dat CBDC’s kunnen helpen bij het verbeteren van fiscale en monetaire beleidsdoelen door een manier te bieden om directe overdrachten aan klanten te vergemakkelijken, waardoor de vraag wordt gestimuleerd.

CBDC’s hebben veel om aan te werken

Hij waardeerde echter dat er potentiële risico’s zijn, zelfs met CBDC’s. Daartoe merkte hij op dat het van vitaal belang is ervoor te zorgen dat dergelijke munten veilig, efficiënt en transformerend zijn. Quinn benadrukte dat centrale banken en overheden moeten nadenken over de impact die CBDC’s zullen hebben op de kredietvoorziening, marktactiviteit en financiële stabiliteit.

Hij benadrukte ook dat betrokken entiteiten moeten voldoen aan de verwachtingen van klanten op het gebied van gegevensprivacy en -bescherming. Bovendien moeten autoriteiten de risico’s van financiële criminaliteit minimaliseren en ervoor zorgen dat CBDC systemen cyberaanvallen kunnen weerstaan. Interoperabiliteit is volgens Quinn ook een punt van zorg als het gaat om het ontwerpen van CBDC’s.

Bovendien zouden centrale banken het ontwerp van CBDC’s moeten overwegen voordat ze dergelijke munten ontwikkelen. Volgens Quinn is een hybride model de beste optie omdat het de noodzaak voor centrale banken om een nieuwe infrastructuur voor accountbeheer te creëren, omzeilt. Volgens hem zou een hybride model ervoor zorgen dat commerciële banken geld blijven uitlenen.

Cryptocurrencies en stablecoins moeten worden gereguleerd

In de publicatie merkte Quinn op dat cryptocurrencies en stablecoins gereguleerd moeten worden voordat het grote publiek erop kan vertrouwen om hetzelfde doel te dienen als CBDC’s. Hij voegde eraan toe dat de regelgeving voor dergelijke activa moet overeenkomen met de risico’s die ze vormen. Quinn benadrukte ook dat crypto’s enige stabiliteit moeten krijgen en moeten overeenkomen met de huidige benaderingen van financiële misdaadbestrijding voordat mensen ze als een betrouwbaar en veilig betaalmiddel beschouwen.

Tot slot zei Quinn dat HSBC van plan is door te gaan met het bespreken en ontwikkelen van CBDC’s. Hij onthulde ook dat de bank al samenwerkt met centrale banken in het VK, Frankrijk, Canada, Singapore, het vasteland van China, Hong Kong, Thailand en de VAE, terwijl ze de haalbaarheid van CBDC’s onderzoeken.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld