Voorspelling van de goudprijs te midden van de wending in de dynamiek van edelmetalen

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on sep 29, 2021
  • De goudprijs blijft onder het cruciale ondersteuningsniveau van $1.750.
  • Bezorgdheid over de schuldencrisis van Evergrande heeft de aantrekkingskracht van de veilige haven vergroot.
  • Powell en Yellen hebben gewaarschuwd dat het probleem ernstige gevolgen zal hebben.

De goudprijs is van het dieptepunt van dinsdag teruggekaatst en bleef onder het cruciale ondersteuningsniveau van $ 1.750. Een sterke Amerikaanse dollar is de belangrijkste motor van de aanhoudende neerwaartse trend.

gold price
Goudprijs

Versterking van de Amerikaanse dollar

De neerwaartse trend van de goudprijs in september wordt grotendeels toegeschreven aan de sterker wordende dollar. De waarde van de Amerikaanse dollar heeft meestal een omgekeerde correlatie met edele metalen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Op het moment van schrijven staat de dollarindex, die de waarde van de dollar volgt ten opzichte van een mandje van zes valuta’s, op het hoogste niveau sinds november 2020. Met een RSI van 77 bevindt hij zich in het oversoldgebied. De verwachte terugval zal de goudprijs waarschijnlijk opdrijven naar het cruciale weerstandsniveau van $ 1.750.

De prijsbewegingen van het edelmetaal gaan echter niet alleen over de typische dollar-gouddynamiek. Terwijl de sterker wordende greenback druk uitoefent op het metaal, vindt laatstgenoemde entiteit steun in zijn aantrekkingskracht als veilige haven.

Er zijn aanhoudende angsten over de onopgeloste schuldencrisis van Evergrande. Sommige beleggers menen inderdaad dat dit een eerste signaal is voor grotere problemen in de Chinese vastgoedsector en andere economische sectoren. Vervolgens zou het kunnen uitmonden in een wereldwijde uitverkoop die vergelijkbaar is met de financiële crisis van 2008. Woensdag waarschuwden minister van Financiën, Janet Yellen en Fed voorzitter Jerome Powell dat het niet oplossen van de Evergrande crisis verstrekkende en verschillende gevolgen zou hebben.

Technische vooruitzichten voor de goudprijs

De goudprijs is van het dieptepunt van dinsdag teruggekaatst toen het daalde naar het laagste niveau sinds half augustus. Op dat niveau was het in de periferie het oversoldgebied met een RSI van 31.

Op het moment van schrijven steeg het edelmetaal met 0,31% tot 1.739,42. Sinds het het hoogste niveau van de maand van 1.834,40 bereikte, is het met ongeveer 5,29% gedaald. Op de 2-uur grafiek handelt het iets onder de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden met een RSI van 44.

Op korte termijn zal de goudprijs waarschijnlijk onder het cruciale ondersteuningsniveau van 1.725 blijven. Vanuit dit perspectief zal het waarschijnlijk handelen binnen een krap bereik tussen het laagste punt van dinsdag op 1.727.88 en het hoogste punt van woensdag op 1.745,64. Met voldoende bullish momentum kan de prijs hoger worden om weerstand te vinden in de cruciale ondersteuningszone van 1.750.

gold price
Goudprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld