Maïsprijs voorspelling met het WASDE rapport in focus

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on okt 12, 2021
  • De maïsprijs schommelt rond de 530'0.
  • De focus ligt op het WASDE rapport van oktober, dat dinsdag wordt gepubliceerd.
  • Het seizoen 2020/21 zal waarschijnlijk eindigen met krappe voorraden.

De prijsbewegingen van maïs zijn subtiel voorafgaand aan het WASDE rapport van oktober. Analisten verwachten een nogal bearish vooruitzicht.

corn price
Maïsprijs

WASDE rapport

In het WASDE rapport van september werden de maïsvooruitzichten voor het seizoen 2021/22 gekenmerkt door grotere aanvoer en grotere eindvoorraden. Het Amerikaanse ministerie van landbouw stelde zijn productieprognose bij met 246 miljoen bushels, vanwege een toename van de geoogste opbrengst en het areaal. Tegelijkertijd voorspelde het dat de eindvoorraden met 8,8 miljoen ton zullen toenemen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In het rapport van oktober verwachten analisten nogal bearish vooruitzichten. Aan de ene kant zullen de voorraden voor 2020/21 waarschijnlijk de op vijf na krapste ooit zijn. De maïsvoorraden voor het seizoen 2021/22 zullen naar verwachting echter stijgen. Als zodanig zullen analisten de weerpatronen in Zuid-Amerika en de VS in de gaten houden.

De vraagzijde zal naar verwachting ook het bearish verhaal onderbouwen. In het vorige rapport was de voorspelde toename van de eindvoorraden deels te wijten aan de overweldigende maïsoogst van het land. Dit leidde in juli en augustus tot een daling van de Amerikaanse maïsexport naar het Middenrijk. Vergeleken met een vergelijkbaar tijdsbestek in 2020, zijn de wekelijkse ladingen Amerikaanse maïs tot nu toe met 32% gedaald.

Met betrekking tot de productie van ethanol, zal de aanhoudende stijging van de vraag naar brandstof van de consument waarschijnlijk een van de weinige positieve elementen zijn in de verwachte maïsvooruitzichten. Desalniettemin zullen de aanpassingen aan de vooruitzichten voor de vraag naar maïs waarschijnlijk gering zijn.

Zelfs met de verwachte bearish vooruitzichten verwachten analisten dat de stock-to-use ratio in het seizoen 2021/22 zal stijgen van de huidige voorspelling van 9,5% naar 9,7%. Maïsvoorraden zijn de negende krapste ooit. Als zodanig zal de maïsprijs naar verwachting herstellen na de knielende reactie op het WASDE rapport.

Technische vooruitzichten

De maïsprijs beweegt zijwaarts vooruitlopend op het WASDE rapport van oktober. Op het moment van schrijven daalde de landbouwgrondstof met 0,09% op 532’4 in de Chicago Board of Trade (CBOT). Met name 530’0 is sinds begin juli een cruciaal ondersteuningsniveau.

Op een 4-uur grafiek handelt het iets onder de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. De twee EMA’s zijn samengekomen op 534’0. Op basis van de huidige prijsbewegingen zijn de vooruitzichten vrij neutraal.

Op de korte termijn zal de maïsprijs waarschijnlijk binnen een krap bereik worden verhandeld, aangezien deze steun blijft vinden op 530’0. Positief is dat er weerstand wordt verwacht langs de 25-daagse EMA op 534’0. Als reactie op het WASDE rapport later in de sessie van dinsdag kan de prijs dalen naar 524’4. Aan de andere kant kan een bullish rapport het verhogen tot 537’4.

corn price
Maïsprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld