Verwachting NZD/USD naarmate inflatie in Nieuw-Zeeland omhoog schiet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on okt 18, 2021
  • Het NZD/USD paar hield stand na de BBP gegevens van Nieuw-Zeeland.
  • De consumenteninflatie van het land steeg tot 4,9% op jaarbasis.
  • Analisten verwachten dat de RBNZ een agressieve houding zal handhaven.

Het NZD/USD paar zweefde dicht bij het hoogste niveau sinds 16 september, toen investeerders nadachten over de laatste Nieuw-Zeelandse consumenteninflatiegegevens. Het paar handelt op 0,7073, wat 3% boven het laagste niveau in september is.

Nieuw-Zeeland inflatie

Het derde kwartaal was moeilijk voor Nieuw-Zeeland, aangezien het land zijn eerste COVID geval in maanden registreerde. Als gevolg hiervan heeft de regering een grote lockdown aangekondigd om de crisis in te dammen. Deze prestatie verstoorde dan ook het sterke herstel dat voordien gaande was.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ook de Nieuw-Zeelandse economie kende in het derde kwartaal hogere consumentenprijzen. Volgens het statistiekbureau is de Nieuw-Zeelandse consumentenprijsindex (CPI) gestegen van 1,3% in het tweede kwartaal naar 2,2% in het derde kwartaal. Deze prestatie was beter dan de mediane schatting van 1,4%.

De inflatie in Nieuw-Zeeland steeg van 3,3% naar 4,9% op jaarbasis. Dit was het snelste groeitempo in decennia.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom de inflatie in het land is gestegen. Ten eerste betaalden consumenten als olie- en gasimporteur meer naarmate de prijzen stegen. Deze trend zal zich in het vierde kwartaal voortzetten aangezien de prijzen zijn blijven stijgen.

Ten tweede heeft Nieuw-Zeeland, net als alle andere landen, te lijden onder de voortdurende uitdagingen in de toeleveringsketen. Deze uitdagingen vloeien voort uit de stijgende internationale vraag en relatief minder werknemers in grote havens. Als gevolg hiervan zijn deze kosten doorberekend aan de consument.

Nieuw-Zeeland is niet de enige, aangezien andere landen hun prijzen zien stijgen. Vorige week gepubliceerde gegevens toonden bijvoorbeeld aan dat de Amerikaanse consumenteninflatie steeg in september tot 5,4%. Dit was het hoogste niveau sinds 2008.

De NZD/USD steeg bescheiden omdat analisten al weten wat de RBNZ gaat doen. In haar laatste rentebesluit verhoogde de bank de rente en wees erop dat er meer zou komen.

NZD/USD voorspelling

NZD/USD

Het NZD/USD paar zat de afgelopen weken in een sterke bullish trend. Het is met meer dan 3% gestegen ten opzichte van het dieptepunt van september. Ook is het boven de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen gestegen. Het paar is ook boven de Ichimoku wolk gestegen, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) en MACD bleven stijgen. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien bulls zich richten op de belangrijkste weerstand op 0,7170.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld