Frankrijk test CBDC voor het afwikkelen van obligatietransacties

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde… read more.
on okt 19, 2021
  • Banque de France voerde deze transacties uit als onderdeel van een CBDC test.
  • De centrale bank heeft in deze pilot banden met banken als Societe General, BNP Paribas en HSBC.
  • Hiermee is Frankrijk een van de hoogste leden van de EU om een CBDC te testen.

De centrale bank van Frankrijk heeft een reeks staatsobligatietransacties op de blockchain afgerond. Een rapport onthulde dit nieuws eerder vandaag en merkte op dat de bank deze transacties uitvoerde via een digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Naar verluidt maken deze transacties deel uit van een proefperiode van 10 maanden.

Volgens het rapport sloeg Banque de France de handen ineen met een groep toonaangevende marktdeelnemers om deze transacties af te ronden op een door IBM ontwikkeld systeem. De deelnemers aan de proef waren Euroclear, BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, HSBC, Societe Generale en de Franse staatsschuldendienst.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In totaal voerden de centrale bank en de proefdeelnemers 500 instructies uit op zowel primaire als secundaire markten. Banque de France heeft de financiële details van de transacties echter niet bekendgemaakt.

In een reactie op deze ontwikkeling zei IBM’s Global Director of Financial Markets, Soren Mortensen, het volgende:

Dit project ging veel verder dan eerdere blockchain initiatieven omdat het met succes de meeste centrale effectenbewaarinstellingen en centrale bankprocessen heeft getest, terwijl de huidige tussentijdse stappen, zoals afstemming tussen marktbemiddelaars, werden geëlimineerd.

Naar verluidt is dit proces het grootste in zijn soort in de Europese Unie. Frankrijk is ook een van de hoogste leden van de eurozone geworden om een dergelijk experiment uit te rollen, waarbij de Zweedse Sveriges Riksbank de andere centrale bank in de EU is die vooruitgang heeft geboekt met haar e-krona project.

De race om CBDC’s te lanceren wordt intenser

Dit nieuws komt nadat Banque de France een verzoek om voorstellen voor CBDC experimenten heeft gepubliceerd. Met deze publicatie probeerde de centrale bank de risico’s en mechanismen van CBDC’s te bestuderen. Naast het testen van een CBDC bij de afwikkeling van staatsobligaties, testte Banque de France ook het gebruik van een CBDC bij grensoverschrijdende betalingen, de groothandelsmarkt en interbancaire afwikkelingen.

De CBDC inspanningen van de bank komen op het moment dat financiële toezichthouders hun bezorgdheid blijven uiten over particuliere digitale valuta, met name stablecoins. Terwijl de VS en de EU aanvankelijk hun voeten sleepten met betrekking tot de ontwikkeling van CBDC, hebben de toenemende zorgen over stablecoins ertoe geleid dat verschillende rechtsgebieden CBDC projecten hebben geïnitieerd.

CBDC’s hebben zich ook buiten de westerse wereld en Azië verspreid, waarbij verschillende Afrikaanse landen een vliegende start hebben gemaakt met het lanceren van digitale versies van hun fiat-valuta’s. Voorbeelden zijn Nigeria, Zuid-Afrika, Mauritius en Ghana.

Hoewel meerdere landen experimenteren met CBDC’s, blijft China de leider in de race om een digitale versie van zijn nationale valuta uit te geven. Het land, dat onlangs een volledig verbod op crypto heeft opgelegd, heeft burgers verschillende keren toegestaan om zijn digitale renminbi te testen.

Nu alle binnenlandse tests succesvol zijn, probeert China nu zijn CBDC open te stellen voor buitenlanders tijdens de komende Olympische Winterspelen in Peking.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money