Vooruitzichten koperprijs: spread stijgt tot hoogste punt in 27 jaar

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on okt 19, 2021
  • Met $4,78 is de koperprijs in goede staat om zijn hoogste punt ooit van $4,88 te testen.
  • De koperspread is het grootst in 27 jaar, aangezien de vraag groter is dan het aanbod.
  • Citigroup handhaaft nog steeds een bearish vooruitzicht.

De koperprijs blijft ondanks de terugval van maandag in een opwaartse trend. De krappe markt heeft het rode metaal in goede vorm gebracht om zijn hoogste punt ooit van $ 4.8820 opnieuw te testen.

Vraagvooruitzichten

De terugval van de koperprijs van maandag was een reactie op de verminderde economische groei in China. Uit gegevens die zijn vrijgegeven door het nationale bureau voor de statistiek van het land, blijkt dat het BBP van het land in het derde kwartaal van het jaar met 0,2% is gestegen in vergelijking met de voorspelde 0,5% en de vorige 1,2%. Tegelijkertijd steeg de industriële productie in het Middenrijk met 3,1% op jaarbasis, wat lager is dan de schattingen van de analisten van 4,5% en voorheen 5,3%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De economische gegevens weerspiegelen de onzekerheden in de vastgoedsector na de Evergrande sage. Als onderdeel van zijn belangrijkste toepassingen wordt koper grotendeels gebruikt in de bouwsector. Bovendien is China de grootste verbruiker van het rode metaal en andere industriële metalen. Als zodanig zullen haperingen in de vastgoedsector en de economie in het algemeen zeker druk uitoefenen op de koperprijs.

Interessant is dat de vertraagde economische groei in China centraal staat in de verschillende visies op koper. Enerzijds hebben sommige analisten de aanhoudende energiecrisis aangehaald als een crisis die de bevoorrading zal aanwakkeren en zo de prijzen zal opdrijven. Vanuit dit perspectief is het verminderde economische momentum slechts een tegenwind.

De aanscherping van de voorraden heeft de bullish stelling verder onderbouwd. Op de London Metal Exchange (LME) nam de spread tussen contant geld en 3-maands futures toe tot de hoogste premie sinds 1994. Sinds begin oktober is de spread aanzienlijk groter geworden doordat de vraag sneller toeneemt dan het aanbod. Door een aanzienlijke toename van de bestellingen hebben LME gecontroleerde magazijnen in de afgelopen 2 maanden een krimp van de voorraden met meer dan 90% laten optekenen.

Alternatieve vooruitzichten

Ondanks de bullish vooruitzichten van de meeste analisten op de koperprijs, zijn sommige experts een andere mening toegedaan. Citigroup, dat eerder dit jaar optimistisch was over het industriële metaal, heeft gewaarschuwd dat de prijzen de komende drie maanden met 10% kunnen dalen als de vraag afneemt. Bovendien heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) erop gewezen dat economisch herstel de belangrijkste drijfveer was voor de stijging van de koperprijs in mei, toen deze zijn hoogste punt ooit bereikte. Hoewel het verminderde momentum aanhaalt, geven de vooruitzichten van de instelling aan dat het pad van koper misschien niet zo rooskleurig is. De vooruitzichten zijn gebaseerd op de rol van het metaal als een graadmeter voor economische groei. Een vertraagde groei heeft de neiging om druk uit te oefenen op de koperprijs.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld