USD/ZAR voorspelling: Zuid-Afrikaanse rand rally krijgt een boost

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on okt 20, 2021
  • De USD/ZAR prijs bevindt zich in een sterk bearish momentum.
  • Het paar is deze maand met meer dan 5% gedaald.
  • De rally van de Zuid-Afrikaanse rand werd aangejaagd door sterke inflatiecijfers.

De bearish trend van de USD/ZAR versnelde woensdag nadat Zuid-Afrika sterke inflatiegegevens publiceerde. Het paar crashte naar 14.40, het laagste niveau sinds 16 september. Het is deze maand met meer dan 5% gedaald.

SARB om tarieven te verhogen?

De Zuid-Afrikaanse consumentenprijzen stegen in september doordat de prijzen van belangrijke grondstoffen stegen. Volgens het statistiekbureau van het land is de totale consumentenprijsindex (CPI) gestegen van 4,9% in augustus tot 5,0% in september. Deze stijging was in lijn met wat analisten hadden verwacht. De prijzen daalden met name van 0,4% naar 0,2% op jaarbasis.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De kern-CPI, exclusief voedsel en energie, steeg van 3,1% naar 3,2% op jaarbasis. Deze prijzen bleven onveranderd op 0,3% op maandbasis.

Daarom beginnen analisten, nu de inflatie stijgt, te voorspellen wanneer de South African Reserve Bank (SARB) zal beginnen te verkrappen.

Bij nadere beschouwing van rentetermijncontracten blijkt dat de markt een renteverhoging van 25 basispunten verwacht in de komende vergadering die op 18 november is gepland. Sommige analisten verwachten zelfs dat de bank in november een renteverhoging van 0,50% zal doorvoeren.

Tegelijkertijd heeft SARB aangegeven dat het in het vierde kwartaal van het jaar één renteverhoging zal doorvoeren. Vervolgens zal het de tarieven in alle vier de kwartalen van 2022 met 0,25% verhogen.

Ondertussen verwachten analisten dat het BBP van het land in het derde kwartaal bescheiden is gekrompen als gevolg van de rellen en plunderingen die in juli plaatsvonden.

De USD/ZAR prijs is ook gedaald vanwege de algehele zwakke Amerikaanse dollar. De dollarindex is deze week flink gedaald. Deze daling viel samen met het resultatenseizoen waardoor veel bedrijven spectaculaire resultaten hebben behaald.

USD/ZAR voorspelling

USD/ZAR

De 4-uur grafiek laat zien dat het USD/ZAR paar zich de afgelopen weken in een sterke bearish trend bevindt. Het paar is deze maand met meer dan 5% gedaald. Onderweg is het onder het belangrijkste ondersteuningsniveau op 14,83 bewogen, wat de halslijn was van het hoofd-en-schouderspatroon. Het paar is ook gedaald tot onder de 25- en 50-daagse voortschrijdende gemiddelden, terwijl de oscillatoren in een bearish trend zaten. Daarom, terwijl het paar oversold raakt, is het pad van de minste weerstand naar beneden. Als dit gebeurt, zal het paar waarschijnlijk de belangrijkste ondersteuning opnieuw testen om 14,0915.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld