Vooruitzichten voor de goudprijs met focus op de Fed vergadering van november

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on okt 27, 2021
  • De goudprijs is gedaald tot onder $1.800, aangezien de Amerikaanse dollar stabiel blijft.
  • Beleggers zijn enthousiast over de FOMC bijeenkomst.
  • De neerwaartse prijsbewegingen van goud kunnen beperkt zijn vanwege zijn status als afdekking tegen inflatie.

De goudprijs ligt nog steeds onder de $ 1.800 nadat hij in de vorige sessie onder dit cruciale niveau was gezakt. De focus van beleggers ligt op de vergadering van de Fed in de komende week.

Fed vergadering van november

In de daaropvolgende sessies zal de goudprijs waarschijnlijk subtiele bewegingen registreren, aangezien investeerders grote weddenschappen vermijden voorafgaand aan de FOMC vergadering die gepland staat voor de eerste week van november. Fed functionarissen zijn van plan de maandelijkse activa aankopen van $ 120 miljard af te bouwen naarmate de inflatiedruk aanhoudt. De bijeenkomst van november zal het begin zijn van een pad om het opkoopprogramma van obligaties medio volgend jaar te beëindigen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Sinds het begin van het jaar heeft de Amerikaanse centrale bank de bezorgdheid over de oververhitting van de economie gebagatelliseerd door aan te geven dat de prijsstijging tijdelijk zou zijn. De ambtenaren lijken zich echter meer zorgen te maken over de aanhoudende stijging van de inflatie.

Tijdens een virtuele conferentie die de afgelopen week werd gehouden, erkende de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, dat de leveringsbeperkingen zijn verergerd. Als gevolg hiervan zijn er “persistentere knelpunten” die wijzen op hogere inflatie. Powell merkte vervolgens op dat de Fed de komende maanden flexibel moet zijn om haar beleid af te stemmen op de verschillende mogelijke scenario’s.

Beleggers evalueren met name de vooruitzichten van renteverhogingen. Op basis van de door CME Group gevolgde futures marktprijzen, steeg de kans op ten minste twee renteverhogingen tegen het einde van 2022 in de afgelopen week tot 75%. Het cijfer is een aanzienlijke stijging van 20% na de FOMC vergadering van september.

In de aanloop naar het rentebesluit van de Fed in november blijft $ 1.800 een cruciaal niveau voor de goudprijs. Doorgaans hebben edelmetalen een omgekeerde correlatie met de waarde van de Amerikaanse dollar. De dollarindex is sinds begin oktober stabiel gebleven boven de grote ondersteuningszone van $ 93,50. De index volgt de waarde van de dollar ten opzichte van een mandje van zes valuta’s.

Met een stabiele dollar zal de winst van het edelmetaal waarschijnlijk worden afgeremd op het hoogtepunt van oktober op $ 1.814,13. Bovendien zullen de versoepelde stimuleringsmaatregelen en de stijging van de rentetarieven de rente op staatsobligaties zeker opdrijven. Dit zou nog meer druk uitoefenen op het niet-renderende edelmetaal.

De neerwaartse bewegingen van de goudprijs kunnen echter beperkt zijn. Met de aanhoudende economische risico’s, zal zijn aantrekkingskracht als veilige haven en zijn status als afdekking tegen inflatie hem waarschijnlijk opdrijven tot boven het dieptepunt van september van $ 1.720.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money