Vooruitzichten voor de aardgasprijs: Poetin kan de oplossing zijn

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith is een nieuwsverslaggever bij Invezz binnen de grondstoffen- en mijnbouwindustrie. Ze heeft 6 jaar ervaring als handelaar en… lees meer.
on nov 1, 2021
  • De aardgasprijs is met 14,42% gedaald sinds zijn piek.
  • President Poetin heeft het staatsgasbedrijf bevolen de leveringen aan Europa te vergroten.
  • Een groter aanbod kan de prijzen helpen stabiliseren.

De aardgasprijs blijft boven de $ 5,00, ondanks een aanzienlijke daling ten opzichte van het hoogste punt in 7 jaar. Verwacht wordt dat Rusland op korte termijn de aanvoer naar het Europese continent zal vergroten.

natural gas price
Aardgasprijs

Russische export

De aardgasprijs eindigde de sessie van vrijdag met 3,04% op $ 5,57. Hoewel de grondstof boven de cruciale ondersteuningszone van $ 5,00 is gebleven, is deze met ongeveer 14,42% gedaald ten opzichte van het hoogste punt in 7 jaar van $ 6,53. De bovengenoemde ondersteuningszone is sinds begin september stabiel.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De recente daling van de aardgasprijs is een reactie op de oproep van president Poetin om meer gas naar Europa te exporteren. Donderdag beval de Russische leider het door de staat gerunde gasbedrijf – Gazprom – om meer gas naar Oostenrijk en het Europese continent te sturen zodra het zijn binnenlandse opslagfaciliteiten vult. De ondergrondse opslag van het bedrijf in Centraal- en West-Europa is beduidend laag. In deze tijd van het jaar zijn de faciliteiten meestal bijna vol als voorbereiding op het winterseizoen op het noordelijk halfrond.

Rusland is de belangrijkste bron van het aardgas dat op het Europese continent wordt verbruikt. Het land is beschuldigd van het achterhouden van voorraden; de aanhoudende energiecrisis aanwakkeren. Bovendien heeft Azië het Amerikaanse product in handen, dat anders naar Europa zou gaan.

Zelfs met de recente daling is de aardgasprijs in Europa nog steeds meer dan 5 keer hoger dan in 2020 tijdens dezelfde periode. De hoeveelheid product in de opslag is dit seizoen 15% lager dan verwacht. Futures zullen op korte termijn waarschijnlijk boven $ 5,00 blijven, aangezien de vraag tijdens het winterseizoen toeneemt.

Aardgasvoorraden

De gegevens vrijgegeven door de Energy Information Administration (EIA) op donderdag bleek dat de hoeveelheid aardgas in ondergrondse opslag in de VS was 3548 miljard kubieke voet (BCF) voor de week eindigend op 22 oktober. Het aantal vertegenwoordigt een stijging van 87 Bcf ten opzichte van de vorige week. De voorraden blijven tijdens een vergelijkbare periode echter 403 Bcf onder het niveau van vorig jaar. Het is ook 126 Bcf lager dan het 5-jarig gemiddelde. Naast de bestellingen van Poetin zal het wekelijkse rapport van EIA de prijzen in de nieuwe week beïnvloeden.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10