Voorspelling van de katoenprijs na het bereiken van een tien jarig hoogtepunt

Door:
op nov 3, 2021
Listen to this article
  • De katoenprijs bereikte dinsdag het hoogste niveau sinds juni 2011.
  • Een lage aanvoer uit India en China en een verstoorde oogst in de VS stuwen de prijzen op.
  • Er is een verhoogde vraag naar de grondstof in China en andere textielexporteurs.

De katoenprijs blijft in een opwaartse trend, zelfs na het terugtrekken van het tien jarig hoogtepunt die tijdens de sessie van dinsdag werd bereikt. Een krap aanbod en een verhoogde vraag zijn de belangrijkste drijfveren.

cotton price
Katoenprijs

Indiase benodigdheden

India is de grootste katoenproducent ter wereld. Als zodanig zijn krappe voorraden in het land een bullish trigger op de wereldmarkten. Zaterdag gaf de Cotton Association of India (CAI) aan dat de export in het seizoen 2021/22 naar verwachting met 38% zal dalen. Bovendien zal de invasie van roze bolwormen in het katoenteeltgebied van Punjab naar verwachting verder wegen op de Indiase productie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Op grotere schaal kampen China en de VS ook met productieproblemen. De VS, de op één na grootste katoenteler ter wereld, wordt geconfronteerd met door regen veroorzaakte verstoringen tijdens het oogstseizoen in gebieden in de Mississippi delta.

Tegelijkertijd heeft de toegenomen vraag van de grootste importeur – China – de katoenprijs verder opgedreven. De vraag is met name ook hoog in belangrijke textielhubs zoals Bangladesh, Indonesië, Vietnam en Pakistan. Speculatief kopen speelt ook een rol, aangezien traders een voortzetting van de bullish trend voorspellen.

Prijsvoorspelling katoen

Dinsdag bereikte de katoenprijs op de Intercontinental Exchange markten het hoogste niveau sinds juni 2011 met 121,79. Hoewel het zich sindsdien heeft teruggetrokken, handelt het gestaag boven het psychologische niveau van 100.

Begin november 2020 vonden de futures weerstand rond de 70. Het hele jaar door bereikte de landbouwgrondstof de 80 niet. Interessant is dat dit niveau in 2021 een stabiele steunzone was.

Sinds het begin van het jaar is het met bijna 50% gestegen. Alleen al in oktober steeg het met 9,50%. Op het moment van schrijven daalde de katoenprijs met 0,42% tot 116,76.

Naarmate de bullish vooruitzichten voortduren, zal de grondstof waarschijnlijk een tijdje boven het cruciale niveau van 100 blijven. Op de korte termijn verwacht ik dat het handelt binnen een krap bereik van tussen het ondersteuningsniveau van 115,43 en het tien jarig hoogtepunt van 121,79. Een pullback zou de steun doen afnemen tot langs de 25-daagse EMA van 109,36. Positief is dat een beweging boven de bovenrand van het horizontale kanaal het volgende doelwit op 130,43 plaatst.

cotton price
Katoenprijs