Vooruitzichten ruwe olieprijs: evenwicht verwacht in de nabije toekomst

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on nov 18, 2021
  • De prijs van ruwe olie zweeft rond de cruciale steunzone van $80.
  • IEA en OPEC verwachten dat het aanbod de komende maanden in een sneller tempo zal toenemen.
  • EIA's gegevens toonden een hoger dan verwachte voorraad voorafgaand aan de feestdagen.

De prijs van ruwe olie is aan het dalen, aangezien verschillende agentschappen de komende maanden een groter aanbod voorspellen. WTI futures worden onder het cruciale ondersteuningsniveau van $ 80 verhandeld tegen de huidige $ 78,21. Tegelijkertijd zweven de Brent futures rond de psychologische $ 80.

crude oil price
Ruwe olieprijs

Voorraadgegevens

De prijs van ruwe olie vindt steun in de vrijgegeven wekelijkse voorraadgegevens. Op woensdag, is uit de gegevens van de Energy Information Administration (EIA) gebleken dat de hoeveelheid olie in opslag daalde met 2.101.000 vaten in de week die eindigde op 12 november.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Analisten hadden een productie van 1,398 miljoen vaten verwacht, wat hoger zou zijn dan de 1,001 miljoen vaten van vorige week. Met name de Amerikaanse voorraden zijn sinds eind september in 6 van de 8 weken opgebouwd. Bij Cushing, het grootste oliedepot in de VS, komt de geregistreerde productie van 216.000 vaten na 5 opeenvolgende weken.

Tegelijkertijd daalden de benzinevoorraden met 708.000 vaten in vergelijking met de trekking van 1,555 miljoen vorige week en de voorspelde 575.000 vaten. De benzinevoorraden zijn al zes opeenvolgende weken aan het afnemen.

Leveringsvooruitzichten

De vrijgegeven voorraadgegevens zijn in lijn met de stijgende vraagvooruitzichten die de prijs van ruwe olie de afgelopen weken hebben opgedreven. Beleggers verwachten inderdaad een sterke stijging van de vraag in de aanloop naar de feestdagen. De bull run is ook gebaseerd op de productieverlagingen van de OPEC die naar verwachting tot in december zullen voortduren. Dat verklaart dat $ 80 een stabiele steunzone voor de grondstof is geworden, ondanks de ervaren volatiliteit.

Toch zal het aanbod de komende maanden waarschijnlijk de vraag overtreffen. De OPEC heeft haar prognose voor de wereldwijde vraag naar olie voor het lopende kwartaal verlaagd. Bovendien besloot het zijn productiebeperkingen voort te zetten door de productie in december met een bescheiden 400.000 vaten per dag te verhogen. De zet is bedoeld om overaanbod af te wenden.

Op dinsdag wees secretaris-generaal Mohammad Barkindo van de alliantie op een waarschijnlijk aanbodoverschot in december. Het IEA heeft van zijn kant aangegeven dat het aanbod in de VS in het tweede kwartaal van 22 sneller zal toenemen. Het bureau verwacht dat de productie uit de VS 60% zal uitmaken van de voorspelde groei van het aanbod van 1,9 miljoen vaten per dag uit niet-OPEC landen in 2022.

Op korte termijn zullen beleggers ook enthousiast zijn over de nieuwe COVID-19 golf die in Europa wordt gemeld. Als reactie op de toenemende gevallen heeft de Oostenrijkse regering een lockdown opgelegd aan het niet-gevaccineerde deel van het publiek.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money