Overheid alarmeert telecomfraude met digitale yuan in China

Door:
op nov 19, 2021
Listen to this article
  • De politie heeft 11 mensen gearresteerd voor het gebruik van de digitale yuan om geld wit te wassen.
  • CBDC's werden opgevat als een veiliger alternatief.
  • Meer dan 1,5 miljoen handelaren kunnen betalingen accepteren met behulp van digitale yuan wallets.

Het Chinese Xiongan New District is gealarmeerd door telecomfraude met behulp van de digitale yuan, een digitale valuta die de Chinese Centrale Bank onlangs begon uit te geven, meldt CoinDesk. De lokale overheid en het filiaal van de People’s Bank of China ondertekenden op donderdag 18 november een kennisgeving over deze nota.

Fraudezaken die de krantenkoppen halen

Er is de laatste tijd geen gebrek aan fraudegevallen met de digitale valuta van China. Begin november arresteerde de politie in de provincie Henan 11 mensen voor het gebruik van de digitale yuan om geld wit te wassen voor Cambodjaanse bendes. Deze week arresteerde de politie een vrouw voor het plegen van fraude met het CBDC voor een bedrag gelijk aan $ 40.000.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Niet veelbelovend voor CBDC’s

CBDC’s werden opgevat als een veiliger alternatief voor traditionele crypto’s, die minder fraudegevoelig zouden zijn. De frequentie van dergelijke gevallen lijkt er echter op te wijzen dat de voorspelling niet klopte. Wat nog verontrustender is, is dat veel van deze gevallen zich in China bevinden, dat zeer strikte maatregelen heeft genomen tegen crypto.

Nog niet klaar om uit te rollen?

Het nieuws zou ook kunnen aantonen dat beveiligingsexperts nog moeten werken aan kwetsbaarheden van China’s CBDC, die blijkbaar nog niet klaar is om te worden uitgerold. De autoriteiten van Xiongan waarschuwden mensen voor oplichters die zich voor hen voordoen, om geen ongeautoriseerde bronnen te gebruiken om e-CNY apps te downloaden en om af te zien van handel op “digitale yuan beurzen”.

Digitale yuan transacties bedragen $9,7 miljard

China zal naar verwachting de eerste grote economie ter wereld worden die een CBDC lanceert. Transacties in de digitale yuan bedragen $ 9,7 miljard, zei Mu Changchun, het hoofd van het onderzoeksinstituut voor digitale valuta bij de People’s Bank of China, op 3 november.

140 miljoen geopende digitale yuan portefeuilles

Volgens Reuters hebben 140 miljoen mensen digitale yuan portefeuilles geopend en kunnen meer dan 1,5 miljoen handelaren betalingen met dergelijke portefeuilles accepteren. Volgens Bloomberg zijn er op de dag van vandaag 10 miljoen zakelijke accounts aangemaakt.

Eind juni bedroegen de transacties die werden uitgevoerd door 34 miljoen individuele en zakelijke gebruikers van digitale portemonnees $ 5,4 miljard, zo blijkt uit gegevens van Bloomberg.

Mu deelde geen officiële lanceringsdatum voor de CBDC, die landelijk wordt getest.