Vooruitzichten voor ruwe olieprijs terwijl Japan strategisch plan overweegt

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on nov 21, 2021
  • De prijs van ruwe olie handelt onder $80.
  • Als het plan van de VS en Japan wordt uitgevoerd, kan het aanbod toenemen.
  • De nieuwe COVID-19 golf in Europa dempt de vraagvooruitzichten.

De prijs van ruwe olie handelt onder het cruciale niveau van $ 80, aangezien de markt reageert op de nieuwe COVID-19 golf in Europa. Het nieuws dat Japan mogelijk olie uit zijn reserves haalt, heeft de bull run ook getemperd. De ooit stabiele ondersteuningszone van $ 80 is nu een belangrijk weerstandsniveau. Brent futures eindigden de sessie van vrijdag in het oversoldgebied op $78,44.

crude oil price
Ruwe olieprijs

Leveringsvooruitzichten

De prijs van ruwe olie is gedaald tot onder het cruciale ondersteuningsniveau van $ 80 als reactie op de waarschijnlijke vrijgave van reserves in Japan en de VS. In het recente verleden hebben enkele grote klanten de OPEC onder druk gezet om de productie te verhogen als een manier om de stijgende olieprijzen te beteugelen. Zoals aangegeven tijdens de bijeenkomst van november, heeft de alliantie echter besloten om de productieverlagingen door te voeren in december.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

OPEC verwacht een daling van de wereldwijde vraag naar olie in Q4’21. Om overaanbod op de markt te voorkomen, is het van plan de productie de komende maand met een bescheiden 400.000 te verhogen. Interessant is dat sommige consumenten terugvechten door te overwegen olie uit hun reserves te halen.

Op zaterdag verklaarde het persbureau Kyodo dat de Japanse regering de aanpak overweegt in een poging de stijgende olieprijzen te beheersen. Het is het tweede land, na de VS, dat dergelijke plannen onder de aandacht brengt. Beleggers zijn bezorgd dat de stap de opwaartse trend, die is gebaseerd op een positieve vraagvooruitzichten en een laag aanbod, zou vergemakkelijken.

Stijgende gevallen van COVID-19

De nieuwe golf van COVID-19 die Europa heeft getroffen, heeft de bull run van olie verder gedempt. Nederland bereikte eerder deze week drie opeenvolgende dagen nieuwe recordhoogtes. Net als op vrijdag waren er meer dan 20.000 nieuwe gevallen met een 7-daags gemiddelde van 18.659.

Uit gegevens van de Johns Hopkins University blijkt verder dat Duitsland donderdag een nieuw record bereikte met meer dan 65.000 nieuwe gevallen. Gezondheidsfunctionarissen hebben echter aangegeven dat het werkelijke aantal ongeveer twee tot drie keer het geregistreerde aantal is. Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk hebben ook een stijging van het aantal gevallen van coronavirus geregistreerd.

Als reactie op de nieuwe besmettingsgolf hebben Oostenrijk en Nederland gedeeltelijke lockdowns ingesteld. Tegelijkertijd zijn andere landen in de regio wanhopig op zoek naar strenge maatregelen die zouden leiden tot de economische schade van 2020.

België heeft naast het gebruik van maskers binnenshuis de thuiswerkregel opnieuw ingevoerd. Met name Duitsland overweegt de route van Oostenrijk te volgen. Deze beperkingen zullen waarschijnlijk van invloed zijn op reizen tijdens het komende vakantieseizoen; een aspect dat druk heeft uitgeoefend op de prijs van ruwe olie.

crude oil price
Ruwe olieprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money