EUR/USD opmerkelijke uitverkoop stopt, maar bearish sentiment blijft

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on nov 23, 2021
  • Het EUR/USD paar heeft een opmerkelijke uitverkoop doorgemaakt.
  • De daling stopte dinsdag na de sterke PMI cijfers van Europa.
  • Het bearish momentum zal de komende dagen waarschijnlijk worden hervat.

Het EUR/USD paar stabiliseerde dinsdag toen de markt reflecteerde op de relatief sterke productie en diensten PMI cijfers uit Europa. Het paar reageerde ook op het besluit van president Biden om Jerome Powell te benoemen tot Fed voorzitter. Het handelt op 1,1247, wat een paar punten boven het dieptepunt van deze week op 1,1225 is.

Productie eurozone stijgt

De Europese Unie heeft deze week in de schijnwerpers gestaan, omdat investeerders zich hebben geconcentreerd op de aanhoudende COVID-19 golf. De afgelopen dagen hebben meer Europese landen zoals Duitsland, Nederland en Oostenrijk meer COVID gevallen aangekondigd. Daardoor zijn landen als Oostenrijk begonnen met lockdowns, die het herstel dreigen te verstoren.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Uit flashcijfers van Markit bleek dinsdag dat de maak- en dienstensectoren in de regio het in november goed deden. De productie PMI van het blok steeg van 58,3 in oktober tot 58,6 in november. Deze stijging was beter dan de mediane schatting van 57,3.

Ook de dienstensector, waar de meeste mensen in Europa werken, deed het in november goed. De PMI steeg van 54,6 naar 56,6, wat beter was dan de verwachte 53,5. Deze prestatie hielp de samengestelde PMI naar 58,6 te duwen.

Dit brede herstel deed zich in de meeste landen voor. Zo steeg de PMI voor de verwerkende industrie tot 57,6 in Duitsland en tot 54,6 in Frankrijk. Een PMI van 50 en hoger is meestal een teken dat de sector is verbeterd.

Toch is de EUR/USD aanzienlijk gedaald sinds beleggers denken dat de ECB een van de laatste banken zal zijn die de verkrapping begint. In recente verklaringen heeft Christine Lagarde inderdaad laten doorschemeren dat de bank in 2022 waarschijnlijk niet zal verkrappen, ook al blijft de inflatie een punt van zorg.

Ondertussen verwachten analisten dat Jerome Powell de rente de komende maanden zal blijven aanscherpen.

EUR/USD voorspelling

EUR/USD

Op 10 november slaagde het EUR/USD paar erin om het belangrijkste ondersteuningsniveau op 1,1527 te overschrijden. Dit was een belangrijk niveau aangezien het het laagste niveau was sinds oktober. Het paar is sindsdien met meer dan 2,47% gedaald en bevindt zich momenteel op het laagste niveau in meer dan een jaar. Het paar is ook gedaald tot onder het 25-daags voortschrijdend gemiddelde, wat aangeeft dat bears nog steeds de controle hebben. Tegelijkertijd is het tussen de onderste en middelste lijn van de Bollinger Bands bewogen, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) iets boven het oversold niveau ligt. Daarom zal het paar op korte termijn waarschijnlijk lager uitkomen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money