Vooruitzichten voor de prijs van ruwe olie, terwijl Goldman Sachs de Q4 voorspelling handhaaft

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on nov 23, 2021
  • De prijs van ruwe olie is al meer dan een week onder $80 gebleven.
  • De bezorgdheid over de vraag is toegenomen door de COVID-19 uitbraak in Europa.
  • Goldman Sachs handhaafde zijn voorspelling voor Q4 van 2021, ondanks gesprekken over SPR releases.

De prijs van ruwe olie is onder $ 80 gebleven te midden van de aanhoudende bezorgdheid over de vrijgave van SPR door verschillende consumenten. Desalniettemin handhaaft Goldman Sachs zijn voorspelling voor Q4 2021.

crude oil price
Ruwe olieprijs

Goldman Sachs voorspelling

In het recente verleden waren beleggers sceptisch over de voorspelling van Goldman Sachs dat Brent futures in het vierde kwartaal van 2021 gemiddeld $ 85 per vat zullen bedragen. De investeringsbank heeft echter haar standpunt behouden. Het heeft aangegeven dat de geregistreerde daling van de prijs van ruwe olie niet gerechtvaardigd is door fundamentele factoren.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De oliemarkt was in november onderhevig aan verhoogde volatiliteit. Na medio oktober een hoogste punt in drie jaar van 86,71 te hebben bereikt, zijn Brent futures sindsdien met ongeveer 8,86% gedaald. Sinds ongeveer een week handelt de benchmark voor wereldwijde olie onder de voorheen stabiele ondersteuningszone van $80. Tegelijkertijd bevinden de WTI futures zich al een week onder het psychologische niveau van $ 80. Dit is na een daling van het hoogste punt in 7 jaar van $85,42 eind oktober.

De geregistreerde daling van de prijs van ruwe olie is een reactie op de nieuwe golf van het coronavirus die Europa heeft getroffen. Vervolgens heeft Oostenrijk een nationale afsluiting ingevoerd die 10 dagen duurt, maar met nog eens 10 dagen kan worden verlengd. Andere Europese landen zoals België en Duitsland hebben strenge maatregelen ingevoerd om de stijgende COVID-19 gevallen in te dammen.

Tegelijkertijd hebben gesprekken over het waarschijnlijk vrijkomen van olie uit strategische aardoliereserves door verschillende consumenten de prijs van ruwe olie onder druk gezet. In feite bereidt de regering van Biden zich voor om de vrijlating aan te kondigen. Japan, China en India overwegen een soortgelijke stap.

Volgens Citigroup kan de vrijgekomen hoeveelheid variëren van 100 miljoen tot 120 miljoen vaten of meer. Goldman Sachs is echter van mening dat de markt de SPR releases al had ingeprijsd. Als zodanig heeft het de daling van de olieprijs als “buitensporig” genoemd.

Om de verwachte vrijgave van ruwe olie door de bovengenoemde klanten tegen te gaan, kan de OPEC+ haar plan aanpassen om de productie geleidelijk op te voeren. Tijdens haar bijeenkomst in november handhaafde de alliantie haar productieverlagingen ondanks druk van de VS en andere consumenten. Met de aanhoudende bezorgdheid over het aanbod, worden beleggers zeer anticiperen op de OPEC+ vergadering die is gepland voor 2 december.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money