NZD/USD valt lager na agressieve RBNZ beslissing

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on nov 24, 2021
  • Het NZD/USD paar daalde na de laatste RBNZ tariefbeslissing.
  • De bank heeft besloten de rente met 25 basispunten te verhogen.
  • Het paar zal de komende dagen waarschijnlijk blijven vallen.

De NZD/USD prijs daalde zelfs na het relatief agressieve rentebesluit van de Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). Het paar daalde naar 0,6912, wat het laagste niveau was sinds 13 oktober.

RBNZ besluit

De economie van Nieuw-Zeeland heeft het de afgelopen maanden relatief goed gedaan. Recente gegevens tonen aan dat de arbeidsmarkt krapper is geworden en is opgeschoven naar het niveau van vóór de pandemie. De detailhandelsverkopen deden het goed, terwijl ook andere delen van de economie zich herstelden. De inflatie is ook gestegen als gevolg van hogere energieprijzen en de aanhoudende uitdagingen in de scheepvaart.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tegen deze achtergrond hield de RBNZ haar monetaire beleidsvergadering. De commissie maakte maandagochtend in een verklaring bekend de rente nog eens met 0,25% te verhogen naar 0,75%. Dat was de tweede renteverhoging dit jaar. Het maakt de RBNZ tot een van de meest agressieve centrale banken op de markt. In een verklaring zei de bank:

“De verwachting is dat de CPI inflatie op korte termijn boven de 5 procent zal uitkomen, voordat ze in de komende twee jaar terugkeert naar het middelpunt van 2 procent. De stijging van de inflatie op korte termijn wordt geaccentueerd door hogere olieprijzen, stijgende transportkosten en de gevolgen van tekorten in het aanbod.”

Het NZD/USD paar daalde na het agressieve besluit omdat de renteverhoging in lijn was met de verwachtingen. Dit betekent dat beleggers de renteverhoging van het land al hadden ingeprijsd.

Het daalde ook vanwege de Federal Reserve. Analisten verwachten dat de Fed agressiever zal gaan optreden in een poging de consumenten- en producenteninflatie te bedwingen. Later vandaag zal de NZD/USD reageren op de laatste gegevens van het Amerikaanse BBP, de orders voor duurzame goederen en de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE).

NZD/USD voorspelling

NZD/USD

De 3-uur grafiek laat zien dat het NZD/USD paar zich de afgelopen weken in een sterke bearish trend bevindt. Het is met meer dan 4% gedaald ten opzichte van het hoogste niveau in oktober. Als gevolg daarvan is het pair onder de Ichimoku wolk en het 25-daags voortschrijdend gemiddelde gezakt. Het paar is ook dicht bij de onderste lijn van het dalende kanaal gekomen, terwijl de MACD bleef dalen. Daarom is het pad van de minste weerstand voor het paar lager, met het volgende sleutelniveau om naar te kijken op 0,6860. Dit was het laagste niveau in oktober.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money