Vooruitzichten voor de koperprijs nu tegengestelde factoren de markt aandrijven

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith is een nieuwsverslaggever bij Invezz binnen de grondstoffen- en mijnbouwindustrie. Ze heeft 6 jaar ervaring als handelaar en… lees meer.
on nov 24, 2021
  • De koperprijs bevindt zich al zo'n 9 maanden grotendeels in een horizontaal kanaal.
  • Gedurende deze periode waren er bullish en bearish krachten in het spel.
  • De trend kan zich op korte termijn voortzetten.

De koperprijs wordt sinds medio februari in een horizontaal kanaal verhandeld. Met de tegengestelde factoren kan het op korte termijn binnen de formatie blijven.

Chinese economie

Na medio oktober het hoogste punt in vijf maanden van $ 4,82 per pond te hebben bereikt, is de koperprijs sindsdien met ongeveer 8,16% gedaald tot de huidige $ 4,42. De daling is grotendeels het gevolg van de vertraagde economische groei in China. Het Middenrijk is de grootste afnemer van koper en andere industriële metalen. Als zodanig heeft het tempo van de economische groei vaak invloed op de vraag en de prijzen van het rode metaal.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Om te beginnen is China ondanks de uitgevaardigde strenge maatregelen blijven strijden tegen de Delta variant van het coronavirus. Met name is de strijd duur gebleken voor de mensen en de economie in het algemeen. De energiecrisis en de problemen op de vastgoedmarkt hebben het economisch herstel verder afgeremd.

Medio november constateerde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de Chinese economie vertraagt. In het persbericht verklaarde de organisatie: “Het herstel van China is goed gevorderd, maar is onevenwichtig en het momentum vertraagt, ook al stapelen de neerwaartse risico’s zich op.”

Enkele van de gemarkeerde kortetermijnrisico’s zijn de verhoogde financiële kwetsbaarheden, verminderde consumptie en aanhoudende onzekerheden met betrekking tot de coronaviruspandemie. Op lange termijn heeft het IMF waarschijnlijk tegenwind, zoals de verdere daling van de productiviteitsgroei en een slinkende beroepsbevolking.

Chileense verkiezingen

Beleggers in de kopermarkt hebben de Chileense presidentsverkiezingen nauwlettend gevolgd; een aspect dat heeft bijgedragen aan de range-gebonden handel. Het Zuid-Amerikaanse land is de grootste koperproducent ter wereld. Als Gabriel Boric, de linkse presidentiële aspirant aan de macht komt, zal hij waarschijnlijk de royalty’s voor mijnbouw en exportheffingen verhogen. Een dergelijke stap zou resulteren in hogere productiekosten, waardoor de koperprijs zou stijgen.

In de eerste ronde van de verkiezingen, die werd uitgevoerd op 21 november, de rechtse presidentskandidaat, werd Jose Antonio leidt. De focus ligt nu op de uitloop in de komende maand.

Vooruitzichten koperprijs

De komende maanden zal de koperprijs waarschijnlijk een boost krijgen door de groene economie en infrastructuurontwikkelingen over de hele wereld. Als centrale banken echter de rente verhogen om de stijgende inflatie het hoofd te bieden, kan de vraag vanuit de bouwsector afnemen.

Aangezien de tegengestelde factoren de koperprijs zowel op korte als op lange termijn beïnvloeden, blijft het bereik tussen het psychologische niveau van $ 4,00 en $ 4,82 cruciaal voor het rode metaal. Opvallend is dat het sinds medio februari grotendeels handelt binnen dit horizontale kanaal.

copper price
Koperprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10