Platina prijsvoorspelling na het kwartaalrapport van WPIC

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on nov 25, 2021
  • Platina prijs heeft gereageerd op het kwartaalrapport van de WPIC.
  • Het rapport beschrijft de vraag- en aanbodvooruitzichten voor het huidige kwartaal en volgend jaar.
  • De platinaprijs is nu buiten het oversoldgebied, maar het blijft onder druk staan.

De platinaprijs bevindt zich in een corrigerende opleving nadat hij zich eerder deze week in het oversoldgebied stortte. Hoewel het op korte termijn onder druk kan blijven staan, zijn de vooruitzichten voor 2022 vrij positief.

Kwartaalvooruitzichten

De platinaprijs is aan het herstellen na de weeklange neerwaartse trend. Eerder in de week zakte het verder in nadat de World Platinum Investment Council (WPIC) zijn marktvooruitzichten voor het vierde kwartaal van 21 had aangepast. In het rapport Platinum Quarterly uitgebracht op 24 november, de organisatie stijgt het verwachte overschot van laatste kwartaal 2021 is van 190.000 ounces tot 769.000. Bovendien verwacht het dat het edelmetaal het komende jaar in overschot zal blijven.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Met name de verminderde investeringsvraag en het chiptekort hebben bijgedragen aan het toegenomen aanbod. Niettemin wordt verwacht dat de verwachte stijging van de vraag de platinaprijs de komende maanden zal stimuleren. Volgens WPIC zal de vraag naar metaal in de auto-industrie in 2021 en 2022 waarschijnlijk met respectievelijk 14% en 20% groeien. In de industriële sector zal het in 2021 waarschijnlijk een herstelpercentage van 26% noteren en het komende jaar het niveau van 2019 overtreffen. De organisatie verwacht ook een verhoogde vraag vanuit de juwelensector.

Platina prijsvoorspelling

De platinaprijs heeft een pauze genomen van zijn weeklange neerwaartse trend. In de afgelopen week steeg het naar een viermaandsstand op 1.112,03. Sindsdien is het met ongeveer 12,10% gedaald. Op het moment van schrijven was het edelmetaal met 1,79% gestegen tot 992,33.

Op een 4-uur grafiek handelt het onder de 25- en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Na zijn corrigerende opleving is het nu buiten het oversoldgebied met een RSI van 41. Eerder in de week dook het naar een dieptepunt in anderhalve maand, waardoor het naar het oversoldgebied dreef met een RSI van 17.

Op basis van zowel de fundamentele als de technische gegevens zal de platinaprijs waarschijnlijk nog een tijdje onder druk blijven staan. Op korte termijn zou het kunnen blijven handelen binnen een horizontaal kanaal, waarbij het laagste punt van de week van 956,19 en de 25-daagse EMA van 1004,35 respectievelijk de onder- en bovengrenzen zijn. Een verplaatsing onder de ondergrens van het kanaal kan het ondersteuningsniveau op ongeveer 945,65 plaatsen. Positief is dat het verder kan terugveren naar de 50-daagse EMA op 1.024,38 voordat het zich terugtrekt tot rond het psychologische niveau van 1.000.

platinum price
Platinaprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld