SPR releases zijn bullish voor de prijs van ruwe olie

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on nov 25, 2021
  • De prijs van ruwe olie reageert op de besprekingen over SPR releases.
  • De onderzoeksdirecteur van Energy Aspects is van mening dat de stap optimistisch is voor de olieprijzen.
  • De VS zal 50 miljoen vaten vrijgeven, terwijl Aziatische landen hetzelfde overwegen.

De prijs van ruwe olie handelt voor de tweede sessie op rij zijwaarts na eerder in de week te herstellen. De markt verteert nieuws over SPR releases uit verschillende landen.

crude oil price
Ruwe olieprijs

SPR releases

Bezorgdheid over het vrijkomen van olie uit de strategische aardoliereserves in verschillende landen, waaronder de VS, Japan en China, oefende de afgelopen week druk uit op de prijs van ruwe olie. In feite eindigden WTI en Brent futures de week onder het cruciale niveau van $ 80.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In het weekend maakte Kyodo News het plan van de Japanse regering bekend om olie uit haar reserves te halen. Bovendien kondigde president Biden dinsdag aan dat de VS 50 miljoen vaten uit zijn SPR zullen vrijgeven. Zuid-Korea, India en China overwegen ook een soortgelijke aanpak.

De markt lijkt echter zijn kijk op de SPR releases te hebben verschoven. Inderdaad, Brent futures zijn weer boven het psychologische niveau van $ 80 om te handelen op $ 82,17 in de sessie van donderdag. Hoewel de benchmark voor Amerikaanse olie – WTI futures – nog steeds onder dit cruciale niveau ligt, is deze de afgelopen twee sessies met ongeveer 3,75% hersteld.

Volgens de onderzoeksdirecteur van Energy Aspects, Amrita Sen, zullen de releases het komende jaar een positieve factor zijn. Tijdens een interview met Bloomberg merkte de analist op dat het verwachte bedrag van de gemarkeerde landen, met uitzondering van China, ongeveer 65 miljoen vaten is. Het cijfer is aanzienlijk lager dan de 100-120 miljard vaten die door verschillende analisten werden voorspeld.

Bovendien hebben de betreffende Aziatische landen het hele jaar door olie uit hun SPR’s geloosd. Als zodanig zijn de recente aankondigingen een voortzetting van wat ze hebben gedaan.

Sen heeft ook betoogd dat ongeveer tweederde van het vrijgekomen bedrag zal moeten worden ’terugbetaald’. Als zodanig zal de wederopbouw van de capaciteit in het komende jaar naar verwachting de vraag doen toenemen en vervolgens de prijs van ruwe olie doen stijgen.

Trouwens, de VS is van plan om stijgende olie vrij te geven in vergelijking met de zoete lichte ruwe olie waarnaar raffinaderijen op zoek zijn. Te midden van de hoge aardgasprijzen geven raffinaderijen de voorkeur aan de laatste optie om de verwerkingskosten te verlagen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money