Ruwe olieprijs in oversoldgebied voorafgaand aan de OPEC+ bijeenkomst

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on nov 30, 2021
  • De prijs van ruwe olie bevindt zich in het oversoldgebied.
  • Zowel de WTI als de Brent futures zitten in een neerwaartse trend.
  • Beleggers kijken uit naar de OPEC+ bijeenkomst van donderdag.

De prijs van ruwe olie blijft in de aanloop naar de OPEC+ vergadering in een neerwaartse trend. WTI futures worden verhandeld tegen $ 68,06; de afgelopen maand met ongeveer 20% gedaald. Tegelijkertijd bevindt de benchmark voor wereldwijde olie – Brent futures – zich in het oversoldgebied op het huidige niveau van $ 71,10.

crude oil price
Ruwe olieprijs

COVID-19 variant

De prijs van ruwe olie heeft de winst van maandag tenietgedaan, aangezien de markt blijft wegen op de risico’s die verband houden met de nieuwste COVID-19 variant – Omicron. Enerzijds zijn beleggers bezorgd dat de variant de vraag dit jaar zal verminderen tijdens de feestdagen. Sommige analisten hebben echter aangegeven dat de markt overdreven reageert.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Amrita Sen, directeur onderzoek bij Energy Aspects, is van mening. Tijdens een recent interview met Bloomberg Markets gaf de analist aan dat “de markt prijst in het slechtst mogelijke scenario”. Vervolgens merkte ze op dat een bevestiging dat de vaccins effectief zijn tegen de nieuwe variant, de prijs van ruwe olie waarschijnlijk zal opdrijven tot boven $ 80 per vat.

OPEC+ bijeenkomst

Met de aanhoudende marktvolatiliteit in het achterhoofd, kijken beleggers naar de OPEC+ bijeenkomst die voor donderdag is gepland. De technische vergaderingen zijn verplaatst naar later in de week, omdat de alliantie meer informatie wil verzamelen over de nieuwste COVID-19 variant en de impact ervan op de prijs en de vraag naar ruwe olie.

Bovendien zullen investeerders enthousiast zijn over hoe de alliantie reageert op de verwachte SPR releases. Maandag bevestigde de VS dat het door zal gaan met zijn plan om ondanks de geregistreerde prijsdaling ruwe olie vrij te maken uit zijn strategische aardoliereserves.

Te midden van de toegenomen bezorgdheid over de vraag naar olie en het overaanbod, kan OPEC+ besluiten haar huidige productieplan stop te zetten. Op het hoogtepunt van de coronaviruspandemie in 2020 hield de groep de grondstof achter om de prijzen in evenwicht te houden. Vervolgens heeft het de productie geleidelijk verhoogd met 400.000 bpd per maand. De vergadering van donderdag zal cruciaal zijn om te bepalen of ze het vastgestelde tempo zal vasthouden.

Bovendien zullen investeerders de nucleaire besprekingen met Iran die maandag zijn begonnen nauwlettend in de gaten houden. Enrique Mora, de EU functionaris die de gesprekken voorzat, verklaarde dat hij “uiterst positief” is. Het opheffen van de sancties die de VS aan Iran heeft opgelegd, zou resulteren in een aanzienlijke toename van de olievoorziening van het land. Momenteel brengt het 2,5 miljoen bpd uit. Vóór de sancties bedroeg de productie 3,8 miljoen vaten per dag.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money