Vooruitzichten ruwe olieprijs na prijsstijgingen in Saoedi-Arabië

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on dec 6, 2021
  • De prijs van ruwe olie reageert op het besluit van Saoedi-Arabië.
  • De CEO van Saudi Aramco is van mening dat de markt overdreven reageert op Omicron.
  • Zijn gevoelens zijn vergelijkbaar met die van Goldman Sachs, die optimistisch blijft over de grondstof.

De prijs van ruwe olie is weer boven de $ 70 per vat, nu de markt reageert op het besluit van Saoedi-Arabië om zijn officiële verkoopprijzen aan klanten in Azië en de VS te verhogen. Ondanks de recente duik hebben de meeste analisten hun optimistische vooruitzichten gehandhaafd.

crude oil price
Ruwe olieprijs

Saoedi’s prijsstijging

De afgelopen twee weken is de prijs van ruwe olie gedaald te midden van toegenomen zorgen over de wereldwijde vraag. Beleggers waren bezorgd over de ernst van de Omicron variant en de impact ervan op de oliemarkt tijdens de feestdagen. Het besluit van Saoedi-Arabië om de prijzen te verhogen heeft echter het optimisme over de vraag naar de grondstof vergroot.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Op zondag kondigde de door de staat gewonnen olieproducent – Saudi Aramco – aan dat het de prijzen zal verhogen voor alle soorten ruwe olie die in januari naar de VS en Azië worden verscheept. Voor klanten in Azië is de Arab Light klasse 60 cent hoger dan de $ 3,30 per vat in december boven een benchmark. Dit is met name het hoogste cijfer sinds de uitbraak van het coronavirus in februari 2020.

In de VS gaan de prijzen met 40 – 60 cent omhoog. Aramco heeft echter de prijzen voor zijn Europese klanten verlaagd. Desalniettemin vormt deze laatste een vrij kleine markt voor de leidende olieproducent.

Saoedi-Arabië is wereldwijd de grootste exporteur van olie. Het verscheept meer dan 60% van zijn productie naar Azië, waarbij India, Zuid-Korea, China en China enkele van zijn belangrijkste afnemers zijn. Bovendien zijn de officiële verkoopprijzen (OSP’s) van Aramco meestal een maatstaf voor de oliemarkt. Als zodanig bepaalt het vaak de trend voor de prijs van ruwe olie in het Midden-Oosten en andere regio’s.

Vooruitzichten van analisten

De CEO van de producent, Amin Nasser, gaf de afgelopen week aan dat de markt overdreven reageerde op de Omicron variant. Zijn gevoelens zijn vergelijkbaar met die van andere analisten. Goldman Sachs ziet bijvoorbeeld “zeer duidelijke opwaartse risico’s” in zijn voorspelling dat Brent futures in 2023 gemiddeld $ 85 per vat zullen bedragen.

In een nota benadrukte het hoofd van Energy Research & Senior Commodity Strategist van de investeringsbank, Damien Courvalin, dat de markt naar het worst case scenario kijkt.

Volgens de analist zouden de fundamentals de recente daling van de prijs van ruwe olie alleen ondersteunen als de Omicron variant half zo ernstig was als de situatie die werd waargenomen in Q2 2020. De andere extreme gevallen die de duik zouden kunnen valideren, zijn als er gedurende drie maanden geen plan werd uitgevoerd of als de pandemie erger werd dan vóór de goedgekeurde vaccinaties.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money