Vooruitzichten voor de aardgasprijs nu bullish factoren bearish worden

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on dec 7, 2021
  • De prijs van aardgas is met meer dan 25% gedaald.
  • De voorspellingen van warm weer in zowel Europa als de VS hebben geleid tot de duik.
  • In de VS nemen de voorraden geleidelijk toe.

De aardgasprijs steeg begin oktober naar het hoogste niveau sinds februari 2014. Met name krappe voorraden en zorgen over een winter die slechter was dan verwacht op het noordelijk halfrond waren de belangrijkste drijfveren van de rally. Interessant is dat het weer en de aanbodvooruitzichten nog steeds de drijvende krachten achter de trendomkering zijn.

De grondstof is de afgelopen weken gedaald; terwijl de duik de afgelopen week intensiever werd. Sinds het uitbreken van de cruciale ondersteuningszone van $ 5,00 per miljoen Britse thermische eenheden (mBtu) een week geleden, is deze met meer dan 25% gedaald. Het is ook meer dan 40% lager dan het hoogste punt in oktober.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Op het moment van schrijven was de aardgasprijs met 2,24% gestegen tot $ 3,75. Maandag bereikte het een dieptepunt van $ 3,62. De daling duwde het in het oversoldgebied met een RSI van 23 voordat het terugkeerde.

natural gas price
Aardgas prijs

Weer patroon

De eens door het weer gedreven rally is verschoven naar een door het weer gestuurde neerwaartse trend. In Europa zorgden voorspellingen voor zachter weer op korte termijn ervoor dat de benchmarkprijs van het continent bij de Dutch Title Transfer Facility (TTF) maandag met bijna 5% daalde. Daarnaast daalden de day-ahead groothandelsprijzen in het VK met 2,6%.

In de VS heeft The Weather Channel opgemerkt dat december 2021 op schema ligt om de op twee na warmste ooit te worden na 1950 en 2015. Deze week zullen de temperaturen in New York en Houston waarschijnlijk respectievelijk 61 en 81 graden Fahrenheit bereiken. Een minder strenge winter zou kunnen leiden tot een lagere aardgasprijs als de vraag naar warmte daalt. Als zodanig zullen beleggers het weerpatroon in de komende weken scherp in de gaten houden.

Aardgasvoorziening

De aanbodvooruitzichten hebben de aardgasprijs verder onder druk gezet. Toegegeven, de voorraden in Azië en Europa staan nog steeds onder druk. De stabiliserende instroom van output uit Rusland heeft de zorgen echter weggenomen.

Volgens Gascade – een Duitse netbeheerder – was de stroom van aardgas uit Rusland via de Yamal-Europe pijpleiding naar Duitsland en Polen in het weekend stabiel. Desalniettemin heeft Axpo Solutions opgemerkt dat de Russische voorraden nog steeds “ver verwijderd zijn van wat nodig zou zijn geweest om te voorkomen dat de opslag verder zou dalen”.

In de VS is er een gestage opbouw van voorraden geweest. Volgens het wekelijkse EIA inventarisatierapport bedroeg de hoeveelheid werkgas in de ondergrondse opslag van het land 3.564 miljard kubieke voet (Bcf) voor de week die eindigde op 26 november. Het cijfer vertegenwoordigt een daling van 59 Bcf ten opzichte van de vorige week. Het ligt echter nog steeds binnen het historische bereik van 5 jaar.

Bovendien was het geregistreerde bedrag 86 Bcf lager dan het 5-jarig gemiddelde en 375 Bcf onder het cijfer dat werd opgetekend in een vergelijkbare periode in 2020. Het inventarisrapport van vorige week, dat op donderdag wordt gepubliceerd, zal een verdere impact hebben op de aardgasprijs.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money