Voorspelling van de prijs van ruwe olie met uiteenlopende vooruitzichten

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on dec 16, 2021
  • De prijs van ruwe olie is dichter bij $75 gekomen, te midden van verbeterde vraagvooruitzichten.
  • OPEC en IEA hebben verschillende visies op de wereldwijde vraag.
  • Net als bij andere activa heeft ruwe olie positief gereageerd op het Fed besluit.

De prijs van ruwe olie heeft een deel van de verliezen goedgemaakt die eerder in de sessie van woensdag werden opgetekend als reactie op de wekelijkse voorraadgegevens. Verhoogde volatiliteit zal de markt waarschijnlijk op korte termijn bepalen.

Vraagvooruitzichten

Laat op woensdag uit cijfers van de Energy Information Administration (EIA) is gebleken dat de olie voorraden daalden met 4.584.000 vaten voor de week die eindigde op 10 december. Experts hadden een lagere trek van 2,082 miljoen verwacht in vergelijking met de 240.000 vaten van de voorgaande week.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Bovendien daalden de benzinevoorraden met 719.000 vaten, na een stijging met 3,882 miljoen in de voorgaande week. De bullish cijfers stimuleerden de vraagvooruitzichten van de markt.

Eerder op woensdag was de prijs van ruwe olie iets lager uit angst dat de groei van het aanbod het komende jaar sneller zal groeien dan de vraag. De zorgen zijn gebaseerd op het rapport van het International Energy Agency (IEA) dat dinsdag is vrijgegeven. Volgens het bureau zullen de stijgende gevallen van coronavirus waarschijnlijk van invloed zijn op de wereldwijde vraag naar olie. Zijn bezorgdheid is vergroot door de verwachte stijging van de olieproductie.

Interessant is dat het IEA een tegenstrijdig beeld heeft van de OPEC. Maandag verhoogde de alliantie haar prognose voor de wereldwijde vraag naar olie in het eerste kwartaal van 22 met 1,1 miljoen vaten per dag. Ondanks de uiteenlopende vooruitzichten, die de volatiliteit op de oliemarkt waarschijnlijk zullen vergroten, verwachten beide entiteiten de komende maanden een olieoverschot.

Tegelijkertijd reageert de prijs van ruwe olie op het agressieve rentebesluit van de Fed. De grondstof reageerde positief op de uitkomst, die de markt al had ingeprijsd. Een vergelijkbare trend is waarneembaar bij andere risicovollere activa zoals cryptocurrencies en Amerikaanse aandelen.

Voorspelling van de prijs van ruwe olie

De prijs van ruwe olie schommelt rond de 71,50 na het dieptepunt van woensdag. Na een dieptepunt van 69,45 in de vorige sessie, staan WTI futures momenteel op 71,35.

Op een 4-uur grafiek handelt het iets boven de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden; die zijn geconvergeerd op 71,04. Op het huidige niveau heb ik een bullish vooroordeel.

Op korte termijn zal het bereik tussen het laagste punt van de week op 69,34 en het weerstandsniveau op 73,04 cruciaal zijn voor de prijs van ruwe olie. Een beweging boven de bovengrens van het horizontale kanaal geeft de stieren de kans om de weerstandszone van 75 opnieuw te testen. Aan de andere kant, als het voorbij de ondergrens daalt, zal 68 een levensvatbare steunzone zijn.

crude oil price
Ruwe olieprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money