Goudprijs voorspelling na een psychologisch cruciaal niveau te passeren

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on dec 17, 2021
  • De goudprijs is voor het eerst sinds eind november weer boven de $1.800.
  • Een daling van de Amerikaanse dollar heeft het edelmetaal een boost gegeven.
  • De rente op staatsobligaties is ook onder het basisniveau van 1,50% gebleven.

De goudprijs is weer boven het cruciale niveau van $ 1.800 te midden van een verzwakkende Amerikaanse dollar. De dalende rente op staatsobligaties heeft de prijs van het metaal verder opgedreven.

Verzwakking van de Amerikaanse dollar

Net als bij andere edelmetalen heeft de goudprijs de neiging om een omgekeerde correlatie te hebben met de dollar. Op het moment van schrijven stond de dollarindex op $ 96,11 na een terugval van het hoogste punt van de week op $ 96,91. Met name de dollar reageert op de agressieve beleidsbeslissing van de Bank of England (BoE) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Toegegeven, de Fed hield eerder deze week ook een agressieve toon. Niettemin is BoE de eerste centrale bank die de rente verhoogt sinds het begin van de coronaviruspandemie. Tegelijkertijd heeft de ECB het einde van haar programma voor de aankoop van activa in maart 2022 aangekondigd.

Tegelijkertijd heeft de daling van de rente op staatsobligaties de goudprijs opgedreven. De rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen blijft al een week onder het basisniveau van 1,50. Ook de 5- en 30-jaarsrente dalen met respectievelijk 1,00% en 1,70%.

Goudprijs voorspelling

De goudprijs heeft zijn eerdere stijgingen verlengd om voor het eerst sinds eind november voorbij het psychologisch cruciale niveau van $ 1.800 te handelen. De stijging vertegenwoordigt een stijging van 3,45% sinds eerder in de week, toen deze het laagste punt in twee maanden bereikte op $ 1.753,34.

Op het moment van schrijven was het edelmetaal met 0,78% gestegen tot $ 1.813,34. Op een 4-uur grafiek handelt het boven de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Met name de 25-daagse EMA is de 50-daagse EMA naar de bovenkant gepasseerd nadat hij er sinds eind november onder was. Bovendien handelt het voor het eerst in drie weken boven de lange termijn 200-daagse EMA.

Op basis van zowel de fundamentele als de technische gegevens, zal de goudprijs op korte termijn waarschijnlijk verder stijgen. Met dit in gedachten zal het bereik tussen het weerstandsniveau op $ 1.815,45 en langs de 200-daagse EMA op $ 1.794,49 er een zijn om naar uit te kijken.

Een beweging boven de bovengrens van het horizontale kanaal zal het weerstandsniveau waarschijnlijk op $ 1.827,49 plaatsen. Aan de andere kant kan een terugtrekking langs de ondergrens van het bereik ervoor zorgen dat het edelmetaal steun vindt langs de 25-daagse EMA op $ 1.789.06.

gold price
Goudprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money