Prijs ruwe olie: beoordeling 2021; wat te verwachten in 2022

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on jan 3, 2022
  • De prijs van ruwe olie krijgt tijdens de eerste sessie van het nieuwe jaar weerstand bij $80.
  • Bezorgdheid over COVID-19 zal een belangrijke drijfveer blijven.
  • Beleggers zijn ook enthousiast over de OPEC+ bijeenkomst van januari.

De prijs van ruwe olie vindt weerstand langs het cruciale niveau van $ 80 in de eerste sessie van het nieuwe jaar. In de daaropvolgende sessies zullen de zorgen over COVID-19 en de OPEC+ bijeenkomst de belangrijkste drijfveren zijn.

crude oil price
Ruwe olie prijs

Prijsoverzicht 2021

De oliemarkt werd in het zojuist afgesloten jaar gekenmerkt door een gestaag herstel. Dit volgt op de drastische daling van de vraag in 2020 toen het coronavirus wereldwijd hard toesloeg.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Brent futures, de benchmark voor wereldwijde olie, stegen in 2021 met ongeveer 50,5%. Evenzo steeg de benchmark voor Amerikaanse olie – WTI futures – met 55,5%; het hoogste jaarlijkse percentage sinds 2009, toen het een stijging van meer dan 70% optekende.

Financiële stimuleringsmaatregelen van verschillende regeringen stimuleerden de vraag naar olie. Bovendien heeft de beslissing van OPEC+ om het aanbod te beheersen geholpen bij het herstel van de prijs van ruwe olie.

Desalniettemin zijn de prijzen onderhevig aan verhoogde volatiliteit, aangezien de markt reageert op ontwikkelingen in verband met het coronavirus. Vooral beleggers en analisten waren in het vierde kwartaal van 21 zeer optimistisch. Het verhoogde vraagvertrouwen leverde een voorspelling op van $ 80 per vat. Inderdaad, de Bank of America voorspelde verder dat de prijs van ruwe olie de $ 100 per vat zou bereiken.

Te midden van de bullmarkt bereikten Brent en WTI futures in oktober het hoogtepunt van het jaar. Op dat moment stond Brent met $ 86,70 op het hoogste niveau sinds 2018. In dezelfde periode stond WTI op $ 85,41 op het hoogste punt in 7 jaar.

Vooruitzichten voor het nieuwe jaar

In het nieuwe jaar zullen de ontwikkelingen rond COVID-19 een belangrijke aanjager van de prijs van ruwe olie blijven. In het afgelopen jaar duwde de zeer overdraagbare Omicron variant de prijzen begin december naar een dieptepunt van meer dan drie maanden van $ 65,74.

Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd voor ernstige verstoringen in de komende weken. Dit is gebaseerd op de voorspelling dat het aantal coronavirusgevallen aanzienlijk zal toenemen als gevolg van de vakantiereizen. De heropening van scholen na de winter en nieuwjaarsvieringen kan de situatie verder verslechteren.

Tegelijkertijd zijn beleggers enthousiast over de OPEC+ bijeenkomst die deze week is gepland. Tijdens de vergadering van december handhaafde de alliantie haar plan om de productie in januari met 400.000 vaten per dag te verhogen, zoals de afgelopen maanden het geval was. Dit ondanks de verwachte stap om het programma te pauzeren. Er was verhoogde bezorgdheid over de impact van de Omicron variant op de wereldwijde vraag naar olie.

De afgenomen angst voor het coronavirus en de waarschijnlijke voortzetting van het OPEC+ outputprogramma zullen het vertrouwen van de vraag vergroten. Volgens de Bank of America zal de prijs van ruwe olie tegen eind juni 2022 waarschijnlijk de $ 120 per vat overschrijden.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money