Voorspelling van de koffieprijs: we gaan de rally van 2022 in

Door:
op Jan 3, 2022
Listen
  • Koffie was een van de best presterende grondstoffen in 2021.
  • De koffieprijs is in een jaar tijd met meer dan 80% gestegen.
  • Ondanks de verwachte correctie zal de opwaartse trend waarschijnlijk doorgaan.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De koffieprijs eindigde het afgelopen jaar op bereikgebonden handel. Het was ongetwijfeld een van de best presterende grondstoffen in 2021. Sinds het begin van het jaar is het met meer dan 80% gestegen. Tijdens een vergelijkbaar tijdsbestek is zilver met 16,20% gedaald, terwijl koper met 24,44% is gestegen. in de landbouwsector zijn sojabonen, maïs en cacao met respectievelijk 3,04%, 19,46% en 0,66% gestegen.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

In het nieuwe jaar zijn beleggers benieuwd of de rally van vorig jaar doorzet. Eerder in december bereikte de ICE koffie futures het hoogste punt in 10 jaar. Een blik op de fundamenten vertoont geen tekenen van een trendomkering. De technische gegevens wijzen echter op een waarschijnlijke correctie.

Fundamentals vooruitzichten

Copy link to section

Een van de factoren die de stijging van de koffieprijzen in 2021 hebben aangewakkerd, is de wereldwijde scheepvaartcrisis. Het resulterende tekort aan containers had een directe impact op de grondstof. Vervolgens deden kopers aan paniekaankopen; het voeden van de maandenlange uptrend.

Toegegeven, sommige knelpunten lijken te verminderen. De komende maanden zal de crisis echter waarschijnlijk aanhouden. Terwijl beleggers steeds meer voorbij de Omicron-coronavirusvariant kijken, zijn er nog steeds enkele onzekerheden over de impact ervan op het wereldwijde handelsnetwerk. Een tekort aan arbeidskrachten, een achterstand in de scheepvaart en een tekort aan containers zullen de crisis waarschijnlijk langer aanhouden.

Bovendien zullen de weersomstandigheden in belangrijke koffieproducerende regio’s de rally in het nieuwe jaar naar verwachting stimuleren. Brazilië, dat wereldwijd de grootste producent van de Arabica variëteit is, heeft in het seizoen 2021/22 te maken gehad met ongunstige weersomstandigheden. Vorst en droogte hebben geleid tot een tekort van 5,2 miljoen zakken in 2021. Beleggers zullen de komende maanden dan ook scherp zijn op de weerpatronen in Zuid-Amerika.

Voorspelling van de koffieprijs

Copy link to section

De koffieprijs ligt meer dan 10% onder het hoogste punt in 10 jaar dat het eerder in december bereikte. Op het moment van schrijven waren de ICE futures met 1,2% gedaald tot $ 2,26 per pond.

Op de 1-dag grafiek handelt het iets onder de 25-daagse EMA en boven de 50-daagse EMA. Het ligt ook boven de lange termijn EMA van 200 dagen. Met name handelt het sinds november 2020, toen de opwaartse trend begon, boven de 200-daagse EMA. Op basis van deze technische indicatoren zal de grondstof de komende maanden waarschijnlijk in opwaartse richting blijven.

Desalniettemin kan de huidige correctie op korte termijn doorgaan voordat hij terugkeert naar de opwaartse trend. Vanuit dit perspectief zal de recente high van 2,52 een belangrijk weerstandsniveau zijn. Het kan binnen een vrij krap bereik worden verhandeld met 2,20 als ondersteuningszone. Een beweging onder dat niveau zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de bulls de steun verdedigen in de psychologisch cruciale zone van 2,00. Positief is dat extra bullish momentum de volgende doelstelling op 2,72 zal plaatsen.

coffee price
Koffieprijs
Cacao Koffie Commodities Zuid-Amerika