Moet u de dollarindex kopen vóór de inflatiegegevens van de VS?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jan 12, 2022
  • De dollarindex bewoog van de ene op de andere dag onder een belangrijk steunniveau.
  • De index daalde zelfs na een agressieve verklaring van Jay Powell.
  • De focus verschuift naar de komende Amerikaanse consumenteninflatiegegevens.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) bereikte een belangrijk steunniveau na de laatste getuigenis van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve. Het handelt op $ 95,55, wat ongeveer 1,50% onder het hoogste niveau van vorig jaar is.

Getuigenis van Jerome Powell

De Amerikaanse dollarindex daalde licht nadat Jerome Powell in Washington getuigde tijdens zijn bevestigingshoorzittingen. De voorzitter van de Fed herhaalde dat de bank vastbesloten is door te gaan met het verkrappingsproces om de stijgende consumenteninflatiegegevens aan te pakken.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Hij liet doorschemeren dat de bank haar beleid van kwantitatieve versoepeling in het eerste kwartaal zal beëindigen. Die actie zal dan worden gevolgd door een beleid om de rente te verhogen. Analisten verwachten dat de bank dit jaar ongeveer 3 verhogingen zal hebben. Maar in zijn verklaring liet hij doorschemeren dat de bank meer verhogingen zou kunnen doen in haar strijd tegen inflatie.

De verklaring kwam een dag eerder dan de laatste Amerikaanse consumenteninflatiegegevens. Door Reuters ondervraagde economen verwachten dat uit de gegevens blijkt dat de totale consumentenprijsindex (CPI) is gestegen tot een hoogste punt in meerdere decennia van 7,0%. De kern-CPI, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, zal in december naar verwachting met 5,4% zijn gestegen.

De inflatie is de afgelopen maanden fors opgelopen door het easy money beleid van de Fed. Om de economie te ondersteunen heeft de bank bijvoorbeeld biljoenen dollars gedrukt via haar kwantitatieve versoepeling programma.

Een andere reden waarom de consumenteninflatie is gestegen, is dat er wereldwijd een voortdurende crisis in de toeleveringsketen is. Het belangrijkste is dat ook de energieprijzen sterk zijn gestegen.

Daarom zal de Amerikaanse dollarindex waarschijnlijk dalen als de inflatiecijfers in de VS hoger zijn dan verwacht. Ten eerste zijn deze cijfers al ingeprijsd. Analisten gaan er ook van uit dat de inflatie begint te pieken.

Voorspelling van de Amerikaanse dollarindex

dollar index

De 1-dag grafiek laat zien dat de DXY index de afgelopen weken in een bearish trend zat. Van de ene op de andere dag slaagde de index erin om het belangrijkste ondersteuningsniveau van $ 95,66 te overschrijden, waar het verschillende keren eerder worstelde om onder te komen. Het is ook onder de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen gedaald.

Daarom is het waarschijnlijk dat de DXY index op korte termijn zal blijven dalen. Als dit gebeurt, is het volgende belangrijke niveau om naar te kijken $ 95.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money