Currie van Goldman Sachs – dit is het begin van een grondstoffen supercyclus

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on jan 13, 2022
  • Goldman Sachs stelt dat dit het begin is van een supercyclus voor grondstoffen.
  • De fundamentele en financiële factoren ondersteunen een bullish markt.
  • Koper zal waarschijnlijk een van de belangrijkste begunstigden zijn.

Grondstoffen zullen naar verwachting doorgaan op de uitgebreide opwaartse trend die in 2021 is waargenomen. Volgens Goldman Sachs is dit het begin van een supercyclus voor de activaklasse.

Supercyclus van grondstoffen

In 2021 boekten verschillende grondstoffen aanzienlijke winsten te midden van het aanhoudende economische herstel van de coronaviruspandemie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vooral de koperprijs steeg met 27,18%; bereikte in mei een recordhoogte van $ 4,89 per pond. In hetzelfde jaar steeg het Coffee C futurescontract, ’s werelds benchmark voor Arabica koffie, begin december naar een hoogste punt in 10 jaar. Andere grondstoffen, zoals ruwe olie, boekten in deze periode ook aanzienlijke winsten.

Interessant is dat Jeff Currie, Global Head of Commodity Research van Goldman Sachs, van mening is dat dit nog maar het begin is van de supercyclus van grondstoffen. Tijdens een interview op CNBC Television op maandag verklaarde de analist: “De fundamentele opzet in deze markten is momenteel ongelooflijk sterk … de dislocaties in olie, koper en de rest van het grondstoffencomplex bevinden zich op recordniveaus.”

De investeringsbank noemde voor het eerst de waarschijnlijkheid van een supercyclus van grondstoffen in oktober 2020. Currie merkt op dat de omgeving sindsdien optimistischer is dan ze aanvankelijk hadden verwacht. Enerzijds is de aanbodelasticiteit vrij laag. Tegelijkertijd vertoont de vraag naar verschillende grondstoffen, waaronder ruwe olie en koper, geen tekenen van vertraging in de nabije toekomst. Deze dynamiek zal de bullish vooruitzichten van de grondstoffen handhaven.

Met name ruwe olie is een van de grondstoffen die zijn rally in het nieuwe jaar heeft verlengd. Sinds begin december is de benchmark voor wereldwijde olie – Brent futures – met ongeveer 27,60% gestegen. Zoals de analist aangeeft, heeft het momenteel een tekort van 2 miljoen bpd; wat neerkomt op 2% van de markt die ontbreekt. Bovendien liggen de voorraden 5% onder het vijfjarig gemiddelde.

Naast de fundamentele factoren die gunstig zijn voor de grondstoffenmarkten, heeft de financiële situatie ook een gunstige omgeving gecreëerd voor de verwachte opleving. Om te beginnen is de participatie van investeerders in de ruimte relatief laag.

Bovendien stelt Goldman Sachs, in de context van de financiële markten, dat de sector de beste “plaats om te verbergen” is na de agressieve spil van de Fed. Sterker nog, Currie heeft aangegeven dat het niet alleen ideaal is vanuit “pure rendementsbasis maar ook vanuit een hedgy basis”.

Currie heeft opgemerkt dat de koperprijs waarschijnlijk de grootste begunstigde van de supercyclus zal zijn. Dit is gebaseerd op het argument dat tal van landen over de hele wereld werken aan het implementeren van een koolstofvrij makend beleid. Vervolgens wordt verwacht dat de gestage vraag naar het rode metaal de prijzen op een opwaartse trend zal houden.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money