USD/TRY prognose na sterke Turkse detailhandelsverkopen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jan 13, 2022
  • De USD/TRY kantelde donderdag hoger na de laatste Turkse detailhandelsverkopen.
  • De headline verkopen stegen met 16,3% op jaarbasis.
  • De Turkse lira zal op korte termijn waarschijnlijk haar kracht behouden.

De USD/TRY prijs steeg matig na de laatste Turkse detailhandelsverkopen. Het paar steeg naar een hoogtepunt van 13,60, iets boven het dieptepunt van woensdag van 13,00.

Detailhandelsgegevens Turkije

De Turkse retailsector kende in november een stevige groei, terwijl de Turkse lira zijn neerwaartse trend voortzette. Volgens het statistiekbureau van het land stegen de detailhandelsverkopen van 1,1% in oktober tot 1,3% in november. Deze stijging leidde tot een jaar-op-jaar winst van 16,3%, wat een betere prestatie was dan de vorige 15,5%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ook andere sectoren van de Turkse economie deden het goed. De industriële productie steeg van 8,7% in oktober tot ongeveer 11,4% in november.

Deze cijfers laten zien dat de economie van het land het goed deed, zelfs toen de inflatie naar een meerjarig hoogtepunt steeg. Uit gegevens die deze maand werden gepubliceerd, bleek dat de totale consumentenprijsindex (CPI) in december steeg tot meer dan 30%. Toch zijn analisten van mening dat de inflatie in het land aanzienlijk hoger is dan waar de officiële cijfers zijn.

De cijfers van de Turkse detailhandelsverkopen kwamen op een moment dat veel mensen in Turkije zich zorgen maken over de depreciërende valuta van het land. De lira is recentelijk dicht bij zijn laagterecord gecrasht na een reeks renteverlagingen door de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT). De nominale rente bedraagt momenteel 14%, wat lager is dan het hoogste punt van vorig jaar van 20%.

De CBRT heeft betoogd dat een lage rente nodig is om de economische groei te stimuleren. Deskundigen daarentegen hebben betoogd dat lage tarieven de inflatie zullen stimuleren. In een poging de markt te kalmeren, heeft de regering een plan aangekondigd waarin zij de houders van de Turkse lira zal compenseren voor de verliezen die zij lijden.

De USD/TRY reageert ook op de algemene zwakte van de dollar na de laatste Amerikaanse consumenteninflatiegegevens. Uit de cijfers bleek dat de totale inflatie van het land naar het hoogste niveau in meer dan 40 jaar is gestegen.

USD/TRY technische analyse

usd/try

De 1-uur grafiek laat zien dat het USD/TRY paar een sterke weerstand vond op het 1,1390 niveau. Het had deze maand verschillende keren moeite om onder dit niveau te komen. Het paar zweeft in de buurt van het voortschrijdend gemiddelde over 25 perioden, terwijl de Average True Range (ATR) is gedaald.

Daarom is het, na de sterke Turkse detailhandelsverkopen, waarschijnlijk dat de Turkse lira op korte termijn sterk zal blijven.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money