DAX index analyse: moet u nu de Duitse index kopen?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… lees meer.
on jan 20, 2022
  • De DAX index stond de afgelopen weken onder druk.
  • Het zweeft iets onder het hoogste punt ooit.
  • We leggen uit of het nu een goed moment is om de index te kopen.

De DAX index zweeft in de buurt van zijn hoogste punt ooit, ook al blijven de zorgen over het monetaire beleid bestaan. De index, die de grootste beursgenoteerde bedrijven in Duitsland volgt, wordt verhandeld op € 15.787, wat een paar punten lager is dan het hoogste punt ooit van € 16.300. Het is met meer dan 85% gestegen ten opzichte van het laagste niveau in 2020.

Uitverkoop Duitse obligaties

De DAX index is samengesteld uit de 40 grootste bedrijven in Duitsland. Enkele van de prominente bedrijven in de index zijn Daimler, BMW, Volkswagen, Deutsche Bank en SAP.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De index is relatief stabiel gebleven, zelfs nu de obligatiemarkt in Duitsland uitverkoopt. Woensdag wist het rendement van de 10-jarige staatsobligaties voor het eerst in jaren de 0% te overschrijden. Stijgende obligatierendementen vinden meestal plaats wanneer er een uitverkoop is, omdat de twee meestal omgekeerd gecorreleerd zijn.

Hoewel het rendement van de 10-jarige obligatie is teruggelopen, is de trend nog steeds bullish. Dit is een signaal dat beleggers denken dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente gaat verhogen. De meeste analisten verwachten dat de bank in september van dit jaar de rente zal verhogen. Eerder verwachtten ze dat de bank in oktober aan haar wandelcyclus zou beginnen.

Deze mening wordt gesuggereerd door de meest recente economische gegevens uit Europa. Zo bleek donderdag uit gegevens van Eurostat dat de inflatie van het blok in december opliep tot 5%. Dat was het hoogste niveau in jaren.

In theorie heeft de DAX index de neiging om ondermaats te presteren in een periode van hogere rentetarieven door de Federal Reserve en de ECB. Dat komt omdat de meeste bedrijven in de niet-financiële sector actief zijn.

Toch zijn er twee belangrijke katalysatoren voor de DAX 40 index. Ten eerste zullen beleggers, in een tijd waarin de rente stijgt, de waarde die door de index wordt geboden, aanzienlijk vinden. Ten tweede is de index relatief goedkoper dan zijn Amerikaanse tegenhangers. Terwijl de S&P 500 bijvoorbeeld een K/W ratio van meer dan 25 heeft, heeft deze een veelvoud van 15. Het belangrijkste is dat analisten verwachten dat veel bedrijven in de index dit jaar weer zullen groeien.

DAX index voorspelling

DAX index

De 1-dag grafiek laat zien dat de DAX iets onder zijn all-time high van € 16.300 is bewogen. De index heeft gevormd wat lijkt op een dubbele top patroon en ligt langs het 25-daags voortschrijdend gemiddelde. De MACD heeft ook een kleine bearish crossover gevormd.

Daarom, hoewel de algemene vooruitzichten van de index bullish zijn, laat deze grafiek zien dat deze zich eerst zal terugtrekken en daarna de bullish trend zal hervatten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money