Voorspelling van de prijs van ruwe olie: stijgende trend houdt aan

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on jan 21, 2022
  • De prijs van ruwe olie staat voor de derde sessie in het rood.
  • De markt is in winstnemingsmodus na de recordhoogte van meer dan zeven jaar eerder deze week.
  • Een opbouw van Amerikaanse voorraden woog verder op de grondstof.

De prijs van ruwe olie heeft zijn eerdere verliezen uitgebreid, aangezien de markt voor de derde opeenvolgende sessie in winstnemingsmodus blijft. Beleggers nemen winst nadat de grondstof eerder deze week het hoogste niveau bereikte sinds oktober 2014. WTI futures, de benchmark voor Amerikaanse olie, stonden op het moment van schrijven op $ 84,13. Tegelijkertijd staat Brent futures – de benchmark voor wereldwijde olie – op $ 86,83 na een terugval van het hoogste punt van de week van $ 89,47.

De verrassende opbouw van Amerikaanse olievoorraden heeft het opwaartse potentieel van de grondstof verder afgeremd. De gegevens vrijgegeven door de Energy Information Administration (EIA) gaf aan dat de benzine voorraden voor de week die eindigde op 14 januari steeg met 5,9 miljoen vaten. Het aantal was het hoogste sinds februari vorig jaar. Tegelijkertijd stegen de voorraden ruwe olie op tot 515.000 vaten. De VS is de grootste verbruiker van ruwe olie ter wereld. Als zodanig heeft een stijging van de voorraden de neiging om de vraagvooruitzichten te beïnvloeden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Zelfs met de recente terugval straalt de markt nog steeds een solide bullish sentiment uit. Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en tussen Rusland en Oekraïne bieden steun aan de prijzen. Bezorgdheid over krappe voorraden blijft ook een belangrijke aanjager van de aanhoudende opwaartse trend.

Analisten zoals JP Morgan en Morgan Stanley hebben gesuggereerd dat de prijs van ruwe olie de komende maanden $ 90 per vat zal bereiken. Op korte termijn kan het niveau ontwijkend zijn, aangezien het IEA wijst op een waarschijnlijk overschot. In zijn maandrapport eerder deze week gaf het bureau aan dat het aanbod dit jaar waarschijnlijk de vraag zal overtreffen. Het verhoogde echter zijn prognose voor de groei van de vraag in 2022 met 200.000 bpd.

Voorspelling van de prijs van ruwe olie

De prijs van ruwe olie zit sinds begin december in een opwaartse trend, toen hij herstelde van een dieptepunt in drieënhalve maand van 62,53. Sindsdien is het met 34,56% gestegen. Eerder deze week bereikten WTI futures het hoogste niveau sinds oktober 2014 met 87,91. Sindsdien is het teruggetrokken naar 84,13 om 11:16 uur GMT.

Op een 1-dag grafiek handelt het nog steeds boven de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen. Hoewel het onderhevig kan zijn aan verhoogde volatiliteit in de daaropvolgende sessies, verwacht ik dat de grondstof stabiel boven de 80 zal blijven.

Bij het bereiken van de jarenlange high eerder in de week, leek 90 een steenworp afstand te zijn. Hoewel het nog op een haalbaar niveau is, zal het op korte termijn waarschijnlijk ontwijkend blijven.

De prijs van ruwe olie zal waarschijnlijk weerstand blijven bieden op 85, aangezien de bulls genoeg momentum verzamelen om het recente hoogtepunt van 87,91 opnieuw te testen. Een beweging onder de steunzone van 80 maakt deze stelling ongeldig.

crude oil price
Ruwe olieprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money