Russisch cryptoverbod om “hightech economie” te schaden

By: Daniela Kirova
Daniela Kirova
Daniela is al meer dan 15 jaar bezig met het vertalen van cryptocurrency en beleggingscontent. Haar ervaring omvat het… lees meer.
on jan 24, 2022
  • Telegram CEO: Ban zal een aantal sectoren van de hightech economie vernietigen.
  • Leonid Volkov vergeleek het verbod met 'een schoppen een schoppen noemen'.
  • Crypto mijnbouw is verboden in Kosovo, Georgië en Kazachstan.

Het recente verbod van Rusland op crypto heeft ernstige kritiek gekregen van spraakmakende figuren zoals de oprichter en CEO van Telegram Pavel Durov en Leonid Volkov, de stafchef van Navalny, meldde CoinTelegraph.

Centrale bank: Crypto vormt een groter risico voor opkomende markten

Vorige week donderdag stelde de Bank of Russia een verbod voor op binnenlandse cryptomining en -handel. Volgens hun rapport zijn de risico’s van crypto ‘veel groter voor opkomende markten, waaronder Rusland’.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Op zaterdag plaatste de oprichter van Telegram, Pavel Durov, op zijn medium dat het voorgestelde verbod op crypto “een aantal sectoren van de hightech economie zou vernietigen”, en voegde eraan toe:

Een dergelijk verbod zal onvermijdelijk de ontwikkeling van blockchain technologieën in het algemeen vertragen. Deze technologieën verbeteren de efficiëntie en veiligheid van veel menselijke activiteiten, van financiën tot kunst. Een dergelijk verbod zal gewetenloze spelers waarschijnlijk niet tegenhouden, maar het zal een einde maken aan legale Russische projecten op dit gebied.

Volkov: ‘Onmogelijk’ om crypto te verbieden

Volkov vergeleek het verbod met ‘een schoppen een schoppen noemen’. Hij is de stafchef van Alexei Navalny, die in Rusland de Anti-Corruption Foundation (FBK) heeft opgericht. In 2020 werd hij vergiftigd met Novichok, een zenuwgas. Hij herstelde in Duitsland en keerde in 2021 terug naar Rusland, waar hij werd gearresteerd. Sindsdien zit hij in de gevangenis.

Volkov verwees naar een recent Bloomberg rapport, volgens welke de Russische Federale Veiligheidsdienst het verbod promootte omdat crypto zou kunnen worden gebruikt om de oppositie en extremistische groeperingen te financieren. Hij voegde eraan toe dat Russen minder geneigd waren crypto aan de FBK te doneren dan dat ze er drugs mee zouden kopen.

Volkov zei:

Technisch gezien is het verbieden van cryptocurrency hetzelfde als het verbieden van overdrachten van persoon tot persoon (dat wil zeggen dat het onmogelijk is). Ja, ze kunnen het heel moeilijk maken om geld te storten op cryptobeurzen, wat betekent dat er tussenpersonen zullen verschijnen die dit via buitenlandse jurisdicties zullen doen. Ja, transactiekosten zullen stijgen. Nou, dat is alles, denk ik.

Crypto verboden in de meeste landen in de regio

Burgers van Georgië, dat grenzen deelt met Rusland, moesten onlangs zweren dat ze zouden stoppen met het delven van crypto. Ook in Kosovo en Kazachstan is cryptomining verboden. Zoals altijd is Oekraïne een uitzondering in de regio. In 2021 heeft de regering wetten aangenomen om het adopteren van crypto gemakkelijker te maken.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10