Cardano (ADA) gebruikt Orbis ZK-rollups om schaalbaarheid te vergroten

Door:
op Feb 26, 2022
Listen to this article
  • Cardano is van plan om ZK rollups te gebruiken om de schaalbaarheid te vergroten.
  • De rollups bieden ondersteuning voor DeFi applicaties.
  • Het Orbis team is van mening dat Hydra niet alle schaalbaarheidsproblemen op Cardano zal oplossen.

De Cardano blockchain probeert uit te breiden en schaalbaarheid te bereiken via de Hydra upgrade. Volgens Orbis, het team achter de eerste zero-knowledge rollup Layer 2 oplossingen, zal Hydra echter niet alle schaalbaarheidsproblemen op Cardano (ADA/USD) oplossen.

Via Orbis zal Cardano ondersteuning bieden aan gedecentraliseerde financiële (DeFi) applicaties en de groei van zijn blockchain netwerk stimuleren.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

ZK-protocol voor Cardano

De officiële blogpost van Orbis zegt dat het een hoge mate van schaalbaarheid zal bieden en de transactiesnelheden zal verhogen. Het zal het Cardano netwerk ook in staat stellen om te evolueren naar een ‘wereldwijd financieel systeem’.

Zodra dit protocol is geïmplementeerd, worden transacties off-chain via Orbis Layer 2 uitgevoerd. De transacties worden vervolgens geïntegreerd in een enkel ZK-bewijs en later ter verificatie on-chain naar Cardano Layer 1 verzonden. De ZK rollup bestaat uit twee hoofdcomponenten: The Prover en de Verifier. De Prover zal zkSNARK bewijzen bouwen om transacties te verifiëren, terwijl de Verifier transacties zal afwikkelen die op de Cardano rollup worden uitgevoerd.

De aankondiging voegde toe,

Orbis biedt een off-chain context waarin slimme contractvalidatorcode kan worden uitgevoerd. In plaats van te worden uitgevoerd om transacties op de Cardano Layer 1 aan te maken, wordt in deze context een validatorcode uitgevoerd om transacties op de Layer 2 rollup aan te maken. Met Orbis kunnen slimme PlutusTX contracten gemakkelijk worden overgezet.

Hydra is niet de enige oplossing voor Cardano

Cardano wordt beschouwd als een “Ethereum killer”, waarbij sommigen geloven dat het Ethereum (ETH/USD) zal overtreffen bij het domineren van de DeFi sector. Om dit te doen, moet Cardano de schaalbaarheid echter versterken, en de Hydra upgrade werd beschouwd als een oplossing hiervoor. Het Orbis team is echter van mening dat Hydra geen allesomvattende oplossing is voor Cardano.

Het team stelt dat Orbis een betere oplossing zal zijn omdat het de principes van het Cardano netwerk kan behouden en tegelijkertijd schaalbaarheid kan bereiken. Daarom kan het netwerk eenvoudig en veilig RealFi en DeFi toepassingen hosten.

Het team was verder van mening dat Orbis ook Layer 3 oplossingen biedt met behulp van Halo 2 recursieve ZK-proofs om functies zoals DeFi, non-fungible tokens (NFT’s), supply chain en andere functionaliteiten te ondersteunen. Om Orbis op Cardano te lanceren, zoekt het team $ 1 miljoen aan financiering.