Tarweprijs bereikte hoogtepunten van 2008 door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne

Door:
op Mar 2, 2022
Listen
  • Eerder op woensdag steeg de tarweprijs naar een recordhoogte van 2008.
  • Rusland en Oekraïne zijn goed voor meer dan 25% van de wereldproductie.
  • In een krappe markt dreigt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne tot een stijging van de voedselprijzen.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Tarweprijs is gestegen tot een record van 2008; handel boven $ 10 per bushel. De rally die de afgelopen maand is opgetekend, is geïntensiveerd nu de Russische aanval op Oekraïne de bevoorrading beïnvloedt. De situatie is toenemende bezorgdheid over de stijging van de voedselprijzen, voedselonzekerheid en een stijging van de inflatie.

wheat price
  • Save
Tarweprijs

Rusland-Oekraïne crisis

Copy link to section

Rusland en Oekraïne zijn goed voor meer dan een kwart van de wereldwijde tarwe export. Als zodanig heeft de aanhoudende crisis het vermogen om het delicate evenwicht tussen vraag en aanbod te veranderen. Met name de oorlog en de daaropvolgende sancties van het Westen hebben de graanmarkten geschokt.

Importeurs aarzelen om zaken te doen in de regio en de stijgende kosten te betalen van het huren en verzekeren van een schip om lading uit het door oorlog verscheurde gebied te halen. In feite hebben bedrijven zoals Archer-Daniels-Midland Co. en Bunge Ltd. faciliteiten in het gebied gesloten .

De zorgen over het aanbod komen op een moment dat de voorraden al krap waren. Arbeidstekorten en ongunstige weersomstandigheden waren grotendeels de oorzaak van de afnemende productie. In de huidige staat haasten importeurs zich naar andere landen voor tarwe. Op basis van de recente rally kan de wereld te maken krijgen met een stijging van de hoge voedselprijzen, voedselonzekerheid en algemene inflatiedruk.

  • Save

Technische vooruitzichten tarweprijs

Copy link to section

Voorafgaand aan de rally die de afgelopen week escaleerde, handelde de tarweprijs sinds eind 2012 onder $9,00 per bushel. Sinds vorige week vrijdag is deze met meer dan 20% gestegen.

Eerder op woensdag bereikte het zijn hoogste niveau sinds maart 2008 door het psychologisch cruciale niveau van $ 10 tot $ 10,59 te overschrijden. Op dat niveau bevond het zich in het overboughtgebied met een RSI van 81. De tarwefutures in Chicago zijn sindsdien gedaald tot $ 10,27 op het moment van schrijven.

Op een 4-uur grafiek handelt het boven de 25- en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Met een RSI van 72 bevindt het zich in de periferie van de overboughtzone.

Op korte termijn verwacht ik dat de tarweprijs een verdere daling zal optekenen ten opzichte van het meerjarige hoogtepunt dat eerder op woensdag werd bereikt, ook al blijft het een opwaartse trend. Vanuit dat perspectief kan het handelen binnen een bereik van het hoogste punt van woensdag van $ 10,59 en het cruciale ondersteuningsniveau van $ 10,00. Onder de ondergrens van het bereik kan het ondersteuning vinden rond de $ 9,84.

wheat price
  • Save
Tarweprijs
  • Save
  • Save