Vooruitzichten voor goud terwijl de hoop op een schikking tussen Rusland en Oekraïne afneemt

Door:
op Mar 7, 2022
Listen
  • De goudprijs steeg voor het eerst sinds augustus 2020 voorbij de $2.000.
  • President Poetin zei zaterdag dat hij niet zal terugdeinzen voordat Oekraïne aan zijn eisen voldoet.
  • De daling van de obligatierente heeft de prijzen verder opgedreven.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De goudprijs is de nieuwe week in het groen ingegaan en steeg boven het psychologische niveau van $ 2.000 per ounce. Op een intradag niveau van $ 2.001,33 steeg het edelmetaal naar het hoogste niveau sinds augustus 2020 toen het een recordhoogte van $ 2.076,09 bereikte.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Op het moment van schrijven is het teruggetrokken naar $ 1.990,13. In de afgelopen week steeg het met 4,34%; boekte de grootste wekelijkse winst sinds juli 2020.

gold price
Goudprijs

Vraag naar veilige haven

Copy link to section

Sinds de goudprijs eind januari uit de cruciale ondersteuningszone van 1.800 stuiterde, stond de goudprijs vier van de afgelopen vijf weken in het groen. De opwaartse trend is versterkt door zijn status als veilige haven, te midden van de aanhoudende crisis tussen Rusland en Oekraïne.

Gewoonlijk heeft het edelmetaal – net als andere grondstoffen – een omgekeerde correlatie met de waarde van de Amerikaanse dollar. Beide activa zijn echter conventionele veilige havens. Vervolgens hebben de aanhoudende geopolitieke spanningen in Oost-Europa de vraag naar beide entiteiten doen toenemen.

Op het moment van schrijven stond de dollarindex op $ 98,85. Gebaseerd op zowel de fundamentele als de technische gegevens, is het in goede vorm om de vijfde opeenvolgende week van winst te boeken.

In de nieuwe week zal de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waarschijnlijk de belangrijkste bullish driver van de goudprijs blijven. President Poetin heeft zondag aangegeven dat de oorlog zal voortduren totdat Oekraïne de gestelde eisen accepteert. Zijn opmerkingen hebben de hoop op succesvolle onderhandelingen op korte termijn de kop ingedrukt. Vervolgens heeft het bezorgdheid geuit over hogere inflatoire druk, aangezien de grondstoffenprijzen tot meerjarige hoogten stijgen. Tarwe, ruwe olie, aardgas, meststoffen en basismetalen zijn enkele van de producten die de afgelopen weken aanzienlijk zijn gestegen.

Renteverhogingen

Copy link to section

De geregistreerde stijging van de goudprijs komt op een moment dat de Federal Reserve naar verwachting de rentetarieven voor het eerst sinds december 2018 zal verhogen. De Amerikaanse centrale bank zal haar maandelijkse vergadering houden op 15-16 maart.

Zoals aangegeven door de Fed voorzitter, zal een renteverhoging van een kwartpunt passend zijn. Met name een omgeving van hogere rentetarieven heeft de neiging om op de goudprijs te wegen, omdat het de alternatieve kosten van het aanhouden van het niet-renderende edelmetaal verhoogt.

Sinds medio vorige week is de rente op Amerikaanse obligaties aan het dalen; een aspect dat goud en andere edele metalen verder heeft gestimuleerd. De rente op tienjarige staatsleningen daalde van 1,91% in de voorgaande week tot een tweemaandelijks dieptepunt van 1,66% tijdens de vroege handel op maandag. Sindsdien is het van die dieptepunten teruggekaatst tot 1,71% om 08:00 uur GMT. De rebound zal waarschijnlijk een verdere terugval opleveren van de intradag hoogtepunt van goud; zelfs als de geopolitiek zijn opwaartse trend in stand houdt.

Goud Commodities