Pimco wordt geconfronteerd met een verlies van $2,6 miljard

Door:
op mrt 10, 2022
  • Pimco bezit $1,5 miljard aan Russische staatsobligaties en $1,1 miljard aan kredietverzuimswaps.
  • In totaal zou de vermogensbeheerder $2,6 miljard kunnen verliezen.
  • Rusland zegt dat het zijn schulden zal blijven terugbetalen.

Pimco, een Amerikaanse vermogensbeheerder met meer dan $ 2,2 biljoen aan beheerd vermogen, wordt geconfronteerd met een potentieel verlies van maximaal $ 2,6 miljard. Kortom, Pimco zou er naar verluidt veel op inzetten dat Rusland eerder dit jaar niet in gebreke blijft met zijn schuldbetalingen.

Maar met de oorlog en de sancties van kracht, lijkt een wanbetaling het meest waarschijnlijke scenario.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dit is wat u moet weten:

Pimco verkocht credit default swaps ter waarde van $1,1 miljard

Een rapport gepubliceerd door The Financial Times zegt dat de vermogensbeheerder het jaar begon met een blootstelling van $ 1,1 miljard aan credit default swaps (CDS) en nog eens $ 1,5 miljard aan staatsobligaties.

De CDS’s zijn derivatencontracten die een koper beschermen in het geval een uitgever van de onderliggende obligatie in gebreke blijft. Volgens het rapport hebben vijf Pimco fondsen de CDS’s verkocht aan investeerders, waarbij het bedrijf ervan uitging dat Rusland niet in gebreke zou blijven.

Na premies van investeerders te hebben geïnd, bevindt het bedrijf zich in een lastig parket als Rusland zijn schuldeisers inderdaad niet nakomt.

Behalve het verliezen van de $ 1,1 miljard waarop via de kredietverzuimswaps is ingezet, zou de vermogensbeheerder nog een klap kunnen krijgen op zijn $ 1,5 miljard in Russische staatsobligaties.

Sancties wekken bezorgdheid over het in gebreke blijven van Rusland

Rusland blijft bezwijken onder het gewicht van de strenge sancties die zijn opgelegd aan de verschillende sectoren van de economie. Naast het bestraffen van rijke Poetin loyalisten (oligarchen), hebben de VS en de EU embargo’s ingesteld op Russische olie en de banken van het land verwijderd uit het internationale betalingssysteem SWIFT.

Aangezien het Kremlin moeilijk toegang heeft tot buitenlandse reserves die geschat worden op meer dan $ 630 miljard, is de angst dat Rusland zijn schulden niet kan nakomen aanzienlijk toegenomen.

Zondag heeft de Russische regering een verklaring uitgegeven waarin staat dat ze niet zou stoppen met het aflossen van haar schulden. Het voegde er echter aan toe dat sancties dit moeilijk kunnen maken om “niet-ingezetenen” terug te betalen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% van CFD accounts verliezen geld