Wie is Do Kwon en waar ging het mis voor de oprichter van UST?

Door:
op May 11, 2022
Listen
  • Do Kwon is het 30-jarige wonderkind achter Luna en UST, welke de afgelopen 48 uur zijn ingestort
  • We onderzoeken de man achter een van de grootste verdwijningen van rijkdom in de moderne geschiedenis
  • Naast verschillende economische lessen, is er hier ook een echte menselijke les uit te halen

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Ik ben al een paar jaar bezig met cryptocurrency, maar ik heb nog nooit zoiets gezien als de gebeurtenissen van de afgelopen 48 uur. We hebben een stablecoin met e en waarde van $ 18 miljard – UST – zien verdwijnen, evenals het bijbehorende activum – LUNA – dat op zijn hoogtepunt $ 42 miljard waard was.

Terwijl ik dit schrijf, is Luna met 98% gedaald tot een marktkapitalisatie van $ 2,7 miljard en UST handelt tegen 49 cent op de dollar – maar met de markten in pandemonium, wie weet wat de cijfers zullen zijn tegen de tijd dat je dit leest.

Er zit één man achter het hele Terra-ecosysteem, waar Luna en UST allebei bijhoren. Dus, wie is hij?

Do Kwon

Do Kwon is de oprichter en CEO van Terraform Labs. Hij is, evenals Terra, Zuid-Koreaans, wat een belangrijk detail is omdat het onwaarschijnlijk is dat een financieel experiment van deze omvang had kunnen plaatsvinden in een strengere regelgeving, zoals de VS.

Kwon, de zoon van een distributeur van farmaceutische en medische apparatuur, had een zeer internationale opvoeding. Als tiener, die zichzelf tot ‘nerd’ had uitgeroepen, begon hij op jonge leeftijd theoretische werken te lezen. Zijn verhaal lijkt erg op dat van een doorgewinterde wonderkind uit Silicon Valley. Hij studeerde met vlag en wimpel af aan de gewaardeerde Stanford University en behaalde een graad in computerwetenschappen. Vervolgens nam hij een baan bij Microsoft omdat, weet je, dat is wat echt slimme afgestudeerden van Stanford Informatica doen.

Hij richtte zes jaar geleden Anyfi op, een bedrijf dat een mesh-netwerk gebruikte om bandbreedte door te geven aan mensen zonder toegang tot internet. Onder zijn investeerders behoorde de Zuid-Koreaanse regering. De ingezamelde fondsen waren meer dan $ 1 miljoen. Natuurlijk leidde dit werk hem tot waar hij nu is: cryptocurrency. Hij creëerde Terra, dat Luna, UST, Anchor, Mirror en nog veel meer apps in zijn ecosysteem omvat. Het is duidelijk dat hij een wonderbaarlijk talent is, en hij werd ook al snel een van de grootste namen binnen de crypto industrie, ondanks dat hij in september pas 30 jaar oud werd.

Tot een dag of twee geleden was UST de meest succesvolle algoritmische stable coin in de geschiedenis – en hij creëerde dit allemaal. Maar dingen veranderen snel in crypto. Uiteindelijk stortte de UST stablecoin in als gevolg van een ouderwetse run op de bank, omdat beleggers zich niet langer veilig voelden dat de niet-gecollateerde peg stand zou houden. Vergelijkbaar met een opkomende economie die zijn valuta vastpint aan een gevestigde, maar met onbeduidende reserves (zoals goud) om die koppeling te ondersteunen, stortte het allemaal in.

Nu is Kwon van een van de grootste namen naar waarschijnlijk de grootste naam aller tijden gegaan – maar niet op de manier die hij had gewild.

Een menselijke les

Hoewel er hier duidelijk economische lessen te leren zijn, zijn er ook menselijke. Met name nederigheid, voorzichtigheid en ruimdenkendheid. Kwon is altijd zeer actief geweest op Twitter, met een hele reeks critici die de duurzaamheid van de UST-koppeling in twijfel trekken. De geschiedenis is tenslotte bezaaid met voorbeelden van niet-gecollateerde pegs die mislukte (denk aan George Soros versus de bank van Engeland in 1992, als een beroemd voorbeeld). Mensen wilden weten wat er anders was aan UST, maar dit hield hij voor zich.

Deze vragen en critici hebben altijd een punt gehad, ongeacht wat er achteraf is gebeurd. Maar Kwon’s benadering was om ze uit te schelden omdat ze “arm” waren, herhaaldelijk benadrukkend dat ze “ngmi” waren (preektaal voor “het niet redden”). Zijn favoriete reactie was om hun vragen af te doen als emotionele coping-mechanismen voor de intense FOMO die ze voelen, terwijl complete ecosysteem van Terra steeds maar sterker werd.

Achteraf gezien, was het feit dat de de leider van een zeer experimenteel ecosysteem dat miljarden bovenop miljarden waard was, terwijl hij nog in de twintig was, en iedereen die de levensvatbaarheid van het bezit in twijfel durfde te trekken uitschold, al het bewijs dat nodig was. Maar nogmaals, dit is naderhand altijd zo, toch?

Het meest voorkomende thema in zijn tweets is het van zijn rijkdom, terwijl hij iedereen die twijfelt aan Luna, dat toen als een raket omhoog was geschoten, arm noemt.

Zijn houding bleef onveranderd tot zaterdag, toen het onderstaande werd getweet.

Helaas bleken de “idioten op Twitter” allemaal correct te zijn.

Icarus

Het is een hedendaags verhaal van Icarus, aangezien Do Kwon te dicht bij de zon vloog. Hoewel er hier talloze economische lessen zijn – het gebruik van volatiele activa als onderpand, slechts 20% van de marktkapitalisatie, duurzaamheid van hoge tarieven op Anchor, stress tests, om er maar een paar te noemen – concentreer ik me daar nu niet op, hoewel ik dat wel zal doen. Daar schrijf ik straks over.

Een ego is een gevaarlijk iets. Het is onduidelijk of Do Kwon’s arrogantie en weigering om te luisteren naar argumenten tegen UST hebben bijgedragen aan de ondergang ervan – misschien was de hele zaak hoe dan ook gedoemd. Maar het heeft zeker niet geholpen. Wat Kwon op veel manieren deed, was bewonderenswaardig. Hij had de visie en de moed om iets geheel nieuws te proberen, en hij geloofde dat een gedecentraliseerde stable coin de wereld zou kunnen helpen. Dat verdient een applaus. Een tijdje leek het alsof hij het doorhad. Veel mensen zouden normaal gesproken sympathie hebben voor een figuur als deze, alshun levensdromen op een ongelooflijk openbare manier in vlammen zien opgaan.

Waar we wel op letten zijn zaken als ‘is wat we doen iets dat netto positief is voor gebruikers van financiële applicaties? helpt dit meer bij de vorming van, laten we zeggen, eerlijke markten?’

Do Kwon, Terra-oprichter

Maar tijdens deze periode van “succes” hekelde hij ook constant mensen op Twitter. Hij bespotte hen omdat ze arm waren; hij lachte om hun gebrek aan blootstelling aan UST of LUNA. Hij deed vragen af als een zielig vertoon van zure druiven, die de golf op weg naar boven hadden gemist. Hij weigerde een zinvolle discussie aan te gaan.

Vandaag werd hij wakker en kreeg hij een nederig ontbijt geserveerd, en voor hem een grotere portie dan wie dan ook in de recente geschiedenis. Naast alle economische lessen, is er hier ook een menselijke les.

Ad

Begin makkelijk met crypto door de crypto signalen en grafieken te volgen van de professionele trader Lisa N Edwards. Schrijf je vandaag in voor makkelijk te volgen trades voor vele altcoins bij GSIC.