Russische roebel is de best presterende valuta ter wereld dit jaar

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan is data-analist bij Invezz en combineert kwantitatieve vaardigheden en een macro-achtergrond om analyses te maken over een reeks… lees meer.
on mei 16, 2022
  • Russische roebel blijft sterker worden, nu 15% hoger dan vorig jaar ten opzichte van USD
  • Een herhaling van de analyse van vorige maand die beoordeelde of de roebel de moeite waard was om te shorten
  • De valuta is echter niet vrij zwevend, terwijl Rusland manipuleert om de waarde te beschermen

Ik schreef dit artikel vorige maand en onderzocht de prestaties van de Russische roebel, wat hoogst ongebruikelijk was, en of het in de toekomst een kans zou kunnen zijn om te shorten. Na een daling van 40% na het begin van de invasie eind februari – toen de economische sancties tegen Rusland voor het eerst werden uitgevaardigd – was de munt helemaal teruggekaatst naar de plaats van voor de invasie en werd verhandeld tegen 80 roebel per dollar.

Als we de analyse een maand later opnieuw bekijken, is deze nog verder versterkt – tot het punt waarop het nu ’s werelds best presterende valuta is dit jaar, nu verhandeld tegen 64 roebel per dollar. Dit is opmerkelijk, aangezien een van de belangrijkste doelstellingen van economische sancties was om de roebel te wurgen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dit jaar met 15% gestegen ten opzichte van de dollar, blijven de redenen voor de stijging hetzelfde als die ik vorige maand heb geschetst. Het belangrijkste is dat dit geen vrij zwevende valuta is; maar een valuta die is onderworpen aan strenge kapitaalcontroles. Daarnaast wordt aardgas nog steeds verkocht in roebels en exporteurs van goederen wettelijk verplicht zijn de betalingen om te zetten in roebels.

Marktmanipulatie van valuta’s in tijden van ‘crisis’ is niets nieuws, maar het succes van Poetins beleid hier is nogal wat. Argentinië en Turkije zijn twee recente voorbeelden van hoe moeilijk het is om de waarde van een valuta te behouden, wanneer de markt ertegen begint te duwen.

Of de winst 100% echt is, is echter een andere zaak. Veel valutabureaus hebben de handel in de roebel opgeschort, met het argument dat de genoteerde prijs – zoals in de bovenstaande grafiek – niet is wat op de markten beschikbaar is. Dit komt terug op mijn punt in het artikel van vorige maand, dat ongeacht of je denkt dat de roebel overgewaardeerd is en misschien een korte kans is, dit een investering is die erg moeilijk te maken is.

Bovendien is de appreciatie van de roebel ten opzichte van andere valuta’s nog indrukwekkender, nu de dollar zelf aan het stijgen is. Het meest schrijnend is de euro – die, zoals de onderstaande grafiek laat zien, nu 21% in waarde is gedaald ten opzichte van de roebel.

Poetin zet zijn volle gewicht in voor de steun van zijn eigen valuta, en totdat deze manipulatie stopt – wat niet snel lijkt te gebeuren – of er ontwikkelingen zijn met andere landen met betrekking tot olie en gas – wat opnieuw moeilijk is om in te trappen actie in werkelijkheid – zal dit verhaal za niet snel veranderen.

De winst van de roebel is misschien niet authentiek, maar hoe dan ook, gezien de cijfers is het nu ’s werelds best presterende valuta in 2022, en het momentum lijkt niet te vertragen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10