Ad

Crypto crash veroorzaakt door Celsius Network: wat het allemaal betekent, een Diepe Duik

Door:
op Jun 14, 2022
Listen
  • Celsius heeft opnames opgeschort, maar wat betekent dit voor hun solvabiliteit?
  • Uit gegevens op de chain blijkt dat Celsius had geïnvesteerd in Anchor Protocol.
  • Tether en het op een na grootste pensioenfonds van Canada behoren tot de Celsius-investeerders.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Oh jee. Het voelt alsof ik gisteren een diepe duik aan het schrijven was over de Luna/UST death spiral die de cryptocurrency markten deed instorten – Bitcoin tuimelde van $ 40.000 naar $ 30.000 en een heel ecosysteem verdween.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Ik werd vanmorgen wakker om te zien hoe Bitcoin handelde voor $ 23.500, toen het uitleenplatform Celsius aankondigde dat ze alle opnames en trensfers opschorten. Maandagen zijn al zwaar genoeg – kom op. Maar ik denk dat het op zijn plaats is, voor nog een diepe duik in de dodenspiraal.

Wat betekent dit?

Copy link to section

Voordat we onze handen vuil maken, wil ik snel uitleggen wat Celsius inhoudt in eenvoudige begrippen, voor degenen die het niet weten. Celsius functioneert op dezelfde manier als een bank, maar dan een zeer agressieve bank (ik ben opgegroeid in Ierland en heb onze bankencrisis van 2008 meegemaakt, dus ik heb hier helaas al eerder echo’s van gezien!).

Klanten storten hun cryptovaluta in Celsius (Bitcoin, Ethereum, wat dan ook), en het platform leent deze crypto uit aan leners. Klanten overhandigen daarom hun crypto aan Celsius, die het op zijn beurt weer uitleent, net zoals een bank. Celsius betaalt deposanten een rendement, wat de drijfveer is voor klanten om hun crypto bij Celsius te deponeren. Deze opbrengst is dynamisch en varieert van tijd tot tijd. Ik heb bijvoorbeeld de laatste koersen van Bitcoin van de Celsius-website gehaald en hieronder geplakt. Bitcoin is slechts een voorbeeld – er is de mogelijkheid voor deposanten om rendement te behalen op van allerlei verschillende cryptocurrencies en stablecoins.

Zoals uit het bovenstaande blijkt, kan dit rendement worden verhoogd als deposanten ervoor kiezen hun beloningen te ontvangen in de oorspronkelijke token van het platform, Celsius (in plaats van in de valuta waarin ze storten).

Iedereen die ervoor heeft gekozen om deze extra opbrengst na te jagen en Celsius tokens te ontvangen, heeft er waarschijnlijk spijt van gehad. Ik denk dat het eerlijk is om dat te zeggen. Terwijl ik dit schrijf, is de marktkapitalisatie $ 66 miljoen; een daling van 97% ten opzichte van een recordhoogte van $ 1,7 miljard, bijna een jaar later, op de dag precies. Als het niet zo verwoestend was, zou de prijsgrafiek bijna poëtisch symmetrisch zijn, nietwaar?

Celsius pauzeert opnamens

Copy link to section

Net zoals ik hierboven al zei, gingen de banken in 2008 ten onder in mijn geboorteland Ierland. Uiteindelijk moesten ze worden gered door het IMF door middel van een reddingspakket van $ 67,5 miljard (voor de context, we zijn een klein land – dat bedroeg meer dan 40 % van ons BBP en het is een van de grootste bankencrises in de geschiedenis). Dit is dezelfde situatie, men vreest nu dat Celsius insolvent is na de aankondiging van gisteravond.

Dus laten we eens kijken wat dit betekent.

Ten eerste is de kwalitatieve kant eenvoudig en nogal vernietigend. Een bedrijf als Celsius is afhankelijk van liquiditeit om te kunnen functioneren. Als klanten zich niet meer op hun gemak voelen bij het storten, betekent dit dat er geen handel is – alweer, net zoals bij een bank. Dus een aankondiging zoals die van gisteravond, dat klanten geen toegang meer hebben tot hun geld, is natuurlijk het ergste dat kan gebeuren. Aangezien het vertrouwen in de toekomst wordt vernietigd. Om deze simpele reden zijn twee dingen meteen heel duidelijk en hoeven ze niet al te ingewikkeld te zijn:

  1. Celsius zit in enorme, enorme problemen, en hun beslissing om opnames op te schorten werd hen opgedrongen, en komt neer op een laatste wanhopige poging om het bedrijf te redden
  2. Het vertrouwen in het langetermijnmodel is nu weg, en dat is op zich al een genadeschot

Het eerste punt zal ik hierna uitwerken, en zal ook aangeven hoe groot de problemen zijn waar ze zich in bevinden en hoe ze op deze plek zijn gekomen. Het tweede punt is precies hetzelfde als wat we zagen met de Terra dodenspiraal – de crisis is een crisis zelf, zonder hier te klinken als een veel te verwarrend Christopher Nolan script.

Een bedrijfsmodel dat vertrouwt op het vertrouwen van klanten in een gecentraliseerd bureau, zal niet goed werken als datzelfde gecentraliseerde bureau die klanten wegduwt. Hoe triest het ook is, je weet wat er moet gebeuren als een hond de melkboer bijt, toch? (Hierover gesproken, hebben on-demand leveringen van boodschappen de melkboer overbodig gemaakt? Ik heb al heel lang niet meer van de term gehoord, laat staan de tijd wanneer ik een stoep zag die volgestapeld was met melkpakken).

Gek genoeg is Celsius hier een goede bron van advies, over hoe belangrijk het is om toegang te blijven houden tot je geld:

Zei iemand ironie?

Wat is hier nu eigenlijk gebeurd?

Copy link to section

“Vanwege extreme marktomstandigheden kondigen we vandaag aan dat Celsius alle opnames, swaps en overschrijvingen tussen accounts pauzeert”, aldus Celsius Network in hun verklaring. “We nemen vandaag deze actie om Celsius in een betere positie te brengen om, na verloop van tijd, zijn terugtrekkingsverplichtingen na te komen.”

Ik schreef over de mogelijkheid dat zoiets zou gebeuren in het eerder genoemde Luna death spiral artikel, en het zou geen verrassing voor de markt moeten zijn. Luna was op zijn hoogtepunt een munt van $ 42 miljard, terwijl UST een stablecoin was met een waarde van $ 18 miljard – en er zat $ 17 miljard in het Anchor protocol. Dit is een kolossale hoeveelheid kapitaal, en het kan niet zomaar verdwijnen zonder besmettingseffecten. Celsius lijkt een van die besmettingsslachtoffers te zijn. Ik geloof niet dat ze de laatste zullen zijn.

De eerste merkwaardige rode vlag voor Celsius kwam specifiek toen de onderstaande geruchten vorige maand begonnen te circuleren, bewerend dat Celsius betrokken was bij besprekingen over een Terra buy-out toen die crisis vorige maand ten einde kwam. Waarom, moeten we ons afvragen, kon Celsius dat schelen? Zou het kunnen dat ze op de een of andere manier betrokken zijn bij Terra? Was er maar een platform waar een bedrijf makkelijk rendement kan maken…

Dit was op zich al een rode vlag, maar er gingen ook geruchten op Twitter over mogelijke doem scenario’s. Samenzweringen circuleren elke dag in crypto, en de meeste zijn het niet waard om er aandacht aan te besteden, maar de bottom line hier is duidelijk: dit is een besmettingseffect van de Terra crisis, en het risico van elk opbrengstbetalend product nam enorm toe in de nasleep van de Terra crisis. Zoals ik in het vorige artikel al zei, wie weet welke bedrijven achter de schermen in Anchor hebben geïnvesteerd? Wie weet wat ze deden met geld van investeerders of klanten, terwijl ze aan het wachten waren om het in te zetten?

De cijfers

Copy link to section

Het is nu duidelijk dat de geruchten natuurlijk meer waren dan alleen geruchten (al dit gepraat of deze geruchten zorgen ervoor dat ik wil luisteren naar een van de beste albums aller tijden, van een zekere Fleetwood Mac). En dit is waar het interessant wordt, omdat we de blockchain aan onze kant hebben die alles in realtime uitzendt. Na het afsluiten van de Series B verhoging afgelopen november, werd Celsius gewaardeerd op $ 3,5 miljard, terwijl de CEO verklaarde dat ze $ 28,6 miljard aan activa onder beheer (AUM) hadden.

https://twitter.com/MikeBurgersburg/status/1521598805392740355

Uit dit rapport van The Logic van vijf weken geleden, bleek toen dat AUM was gedaald tot $ 12 miljard. Ze bleken ook betrokken te zijn bij de UST crisis. Als je in de blockchain duikt, is deze wallet erg lelijk om te lezen (serieus, als je dacht dat je wallet er slecht uitzag, kijk daar dan maar eens naar). Dit laat zien dat hij geld opneemt van het Anchor protocol tijdens het UST fiasco. Oh ja – en de wallet is van Celsius. Oeps.

Als ik zou zien dat mijn leenplatform $ 225 miljoen van Anchor zou opnemen, naast het bovenstaande rapport dat de AUM daling benadrukt, evenals het aanhoudende bearish macro sentiment en de gevolgen van de UST crisis, zou ik erg bang zijn voor mijn kapitaal. Op zijn zachtst gezegd. En dat is een vrij voor de hand liggende conclusie om te bereiken, wat betekende dat veel mensen het dachten. En plotseling hebben we een kapitaalvlucht, die het platform niet kan volhouden.

Blockchain analysebedrijf Nansen beweerde ook dat Celsius mogelijk “aanzienlijke ETH verplichtingen” heeft. Ze hadden het niet fout. Kijk eens naar dit adres, aangezien Celsius meer dan $ 320 miljoen aan crypto naar de FTX uitwisseling heeft overgemaakt, voordat ze aankondigde dat de opnames werden opgeschort in een wanhopige poging om de liquiditeit te versterken.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Copy link to section

Ik geloof dat dit het einde van Celsius is. Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe ze vanaf hier het vertrouwen in het businessmodel herstellen, ook al overleven ze op korte termijn een faillissement. Ze bevinden zich nu op dezelfde plek waar Do Kwon en zijn Terra vrienden waren, wanhopig aan het zwaaien met hun Bitcoin verkooporders om de peg te versterken.

Ik denk dat ze zouden kunnen fuseren met de nu omgedoopte Luna Classic, en een soort van nieuwe airdrop creëren – misschien zouden ze het wel Fahrenheit kunnen noemen? Oeh, die naam vind ik leuk. Verkoop een paar NFT’s en dat kan een marktkapitalisatie munt van $ 1 miljard zijn.

Maar serieus, de timing kan hier niet slechter zijn – beleggers worden ondergaan nog steeds de gevolgen van het UST fiasco, de aandelenmarkt is aan het vernietigen en de angst voor een recessie neemt toe (als we er al niet in zitten). Wallets worden dunner door de inflatiecrisis en overal is er slecht nieuws. Nu wil je dat ik je weer vertrouw met mijn geld, nadat je me eerder hebt bedrogen? Nee, dank u wel.

Maar dat is het beste scenario: Celsius overleeft lang genoeg om zelfs maar te proberen het bedrijf weer op te bouwen. Ik zie dat niet gebeuren.

Besmetting

Copy link to section

Zoals ik al meerdere keren heb gezegd, is dit een bijwerking van besmetting, en de besmetting is misschien nog niet voorbij. Het is triest, want net als bij het Terra fiasco, blijven retailbeleggers achter omdat ze risico’s dragen waarvan ze niet wisten dat ze het namen. Velen kenden het mechanisme achter de UST stablecoin niet, net zoals velen niet wisten dat Celsius op rendement jaagde via het Anchor protocol.

Deze besmettingseffecten zijn misschien ook nog niet voorbij. Als ik jou was, zou ik afwachten totdat het overwaait – het rendement dat je terugverdient, compenseert je niet genoeg voor linker-staartrisico, wat aanzienlijk waarschijnlijker is in deze risk-off omgeving.

Om de mogelijke domino-effecten hier te illustreren, heeft Canada het op een na grootste pensioenfonds (CDPQ), met $ 420 miljard AUM volgens hun website, in oktober $ 400 miljoen geïnvesteerd in een Celsius financieringsronde. Hun Executive Vice President vertelde destijds aan de Financial Times dat het fonds gericht was op het doen van “opportunistische” investeringen in “ruwe diamanten” , ofwel beginnende bedrijven die gebruikmaken van blockchain technologie, als onderdeel van zijn blootstelling van $ 40 miljard aan financiële diensten wereldwijd.

“Dit is een klein diversificatie spel. We gaan niet alles inzetten op digitale activa’, zei hij, eraan toevoegend dat CDPQ niet zou overwegen om fondsen rechtstreeks in digitale activa toe te wijzen. “Bitcoin? Nee, absoluut niet”, zei hij. Oeps.

Thether

Copy link to section

De favoriete stablecoin van iedereen, Tether, is ook betrokken – wat natuurlijk enorm nieuws is voor de gezondheid en liquiditeit van het hele crypto ecosysteem. Tether leende in 2021 $ 1 miljard aan Celsius en rekende volgens de CEO van Celsius, Alex Mashinsky, een rentetarief tussen 5% en 6%. Hoewel Tether beweert dat alle leningactiviteiten “overcollaterised” zijn, zijn ze ook een vroege investeerder in Tether (ze waren zelfs de leidende investeerder in de financieringsronde van juni 2020), werden ze gedwongen een verklaring af te geven waarin ze hun betrokkenheid afwijzen.

Hoewel de investeringswallet van Tether een investering in het bedrijf omvat, die een minimaal deel van ons eigen vermogen vertegenwoordigt, is er geen correlatie tussen deze investering en onze eigen reserves of stabiliteit.

Marktimpact

Copy link to section

De markten zijn in een vrije val. Net zoals het bovenstaan illustreert en het feit dat Tether tijdens de UST crisis tot 95 cent was ontkoppeld, had ik niet verwacht dat het hier zo stand zou houden. Hoewel het technisch gezien is gedaald, wordt het momenteel verhandeld voor slechts $ 0,9975 – nog steeds onaanvaardbaar voor een stablecoin, let wel, maar het blijft relatief stevig. Wees niet verbaasd als dit in de nabije toekomst verandert.

Aan de andere kant is Bitcoin in een enkele trein naar Paintown gestapt. De onderstaande eendaagse grafiek illustreert dit goed, waardoor een mooie hoek van 45 graden ontstaat, aangezien deze op het moment van schrijven is gedaald van $ 28.000 naar $ 23.500.

Natuurlijk, het is een crisis en er komt een dip, maar past de straf hier bij de misdaad? Een duik van 16% is veel, en ik geloof niet dat Celsius volledig verantwoordelijk is. Als we vrijdag de inflatiecijfers en de bijbehorende kernexplosie van de aandelenmarkten niet hadden gekregen, waren de gevolgen niet zo ingrijpend. De reguliere media zullen zich waarschijnlijk concentreren op een nieuwe crypto doodsspiraal, maar het klimaat is verschrikkelijk – en dat komt niet alleen door Celsius.

Celsius houdt echter Bitcoin vast, precies zoals Do Kwon Bitcoin vasthield tijdens de UST crisis. Dat komt neer op de bekende verkoopdruk, waardoor Bitcoin houders gaan verkopen, wat meer paniek veroorzaakt, en de cyclus gaat door. Heb je dit deel eerder gehoord?

Het is de Bitcoin van klanten die wordt geliquideerd en de detailhandel houdt – nogmaals – de tas vast. Dus het is weer een trieste dag voor crypto in een zeer stormachtige reeks. Maar als je één ding uit dit alles wilt onthouden, vrienden, dan is het dat in dit geval de Bitcoin maxi’s nog nooit zo correct zijn geweest:

Not your keys, not your coins.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals™.

0/10
Learn more
Bitcoin Celsius Crypto Pensioenen