Even een reminder dat DeFi nog steeds werkt

Door:
op Jul 29, 2022
Listen
  • Gecentraliseerde bedrijven zoals Celsius en Three Arrows Capital leiden liquidaties in de industrie
  • Crypto lijkt de test doorstaan te hebben, maar er zitten rotte appels in elke industrie
  • Gedecentraliseerde protocollen zijn soepel verlopen, met tests van DeFi die vertrouwen geven

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Geliquideerd. Chapter 11. Failliet.

Alle woorden die de afgelopen maanden te horen zijn in crypto-land zijn negatief, nu een golf van besmetting de markt heeft overspoeld (waarover ik eerder heb geschreven in dit artikel).

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Gecentraliseerde cryptobedrijven vragen faillissement aan

Copy link to section

We hebben spelers met een overmatige hefboomwerking, zoals Celsius, ten onder zien gaan, na de aanvankelijke crisis (er zijn er nu echt te veel om op te noemen) die ontstond toen Terra iedereen leerde wat de term ‘dodenspiraal’ betekent.

Maar nu de faillissementen zich opstapelen – Celsius, Three Arrows Capital, Voyager Digital en nog vele anderen – gaat het steeds meer over dit bewijs dat crypto allemaal tijdverspilling was.

Maar dit is onwetend en tevens hilarisch in mijn ogen. Niemand verklaarde dat “betalingsverwerking dood is” toen het grote bedrijf Wirecard failliet ging na boekhoudfraude. Enron heeft geen einde gemaakt aan de energiebusiness. Lehman ging ten onder, maar bankieren bestaat nog steeds.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

De realiteit is dat er in een industrie zo groot als cryptocurrency nu is geworden, er altijd een paar rotte appels zitten. Vergeet ook niet dat deze ruimte is gegroeid in een tempo dat alleen door internet wordt geëvenaard – Satoshi lanceerde Bitcoin tenslotte pas in januari 2009 – en het is te verwachten dat er wel sprake is geweest van wat roekeloosheid.

Waarom een hele industrie als een mislukking beschouwen na het falen van een paar roekeloze spelers?

DeFi heeft gewerkt zoals gepland

Copy link to section

Veel belangrijker, laten we eens kijken naar de verleidelijk genoemde gedecentraliseerde financiën (DeFi). Met deze tsunami van ellende die over de markt stroomt, heeft DeFi niets gedaan. Er zijn geen grote meltdowns geweest. Protocollen werkten zoals ze zouden moeten, zoals ze waren gecodeerd, zoals iedereen wist dat ze zouden doen. En voordat je gaat zeggen – ik beschouw Terra niet als een gedecentraliseerd financieel protocol – dat was een unieke situatie op basis van wat een gedoemd concept was in een niet-gecollateerde algoritmische stablecoin. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het grotendeels werd beheerd door een gecentraliseerd fonds (LFG) dat op een zeer ondoorzichtige manier opereerde.

Leningen werden geliquideerd als margestortingen niet konden worden voldaan. Onderpand werd verkocht en kredietverstrekkers terugbetaald. Alles on-chain en transparant, precies zoals verwacht.

Ik heb de afgelopen maanden absoluut niets gezien dat mijn geloof in DeFi doet wankelen. Integendeel – mijn geloof is zorgeloos door deze turbulentie gevaren. Bearmarkten zijn om te bouwen, wordt ook wel gezegd. Laten we eens kijken wat DeFi kan doen – dat heeft tenslotte zijn derde verjaardag nog niet eens gezien.

Als hier iets positiefs uit te halen valt, dan is het wel dat de veiligheid van het lenen en uitlenen door overcollatatie via DeFi-protocollen, en de transparantie en voorspelbaarheid die het biedt, stevig is gebleven. Soms is saai goed, en DeFi is saai geweest. Grote innovaties en revoluties hebben tijd nodig. Als DeFi zijn belofte wil waarmaken, moet het op de proef worden gesteld. De afgelopen maanden hebben niets gebracht wat het niet aankon.

Ad

Begin makkelijk met crypto door de crypto signalen en grafieken te volgen van de professionele trader Lisa N Edwards. Schrijf je vandaag in voor makkelijk te volgen trades voor vele altcoins bij GSIC.

0/10
Get signals
Cryptocurrency