Ad

Solana moet veranderen – hack is de laatste klap voor het ecosysteem

Door:
op Aug 4, 2022
Listen
  • Solana-hack heeft gevolgen voor hot wallets met gestolen geld van meer dan $5,2 miljoen
  • Weer slecht nieuws: Solana wordt dit jaar belaagd door storingen en negatief sentiment
  • 85% van het hoogste punt ooit gedaald, Solana moet drastisch veranderen als het terug wil veren

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Ik kreeg vanmiddag een bericht van mijn collega waarvan ik vond dat het goed samenvatte hoe negatief de laatste tijd voor Solana was.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

“Ik heb persoonlijk mijn vertrouwen verloren. Ik weet zeker dat er winst kan worden gemaakt met Solana, maar ik denk dat het nu echt al te lang duurt.”

Collega en Solana-investeerder

Deze week bracht de laatste klap voor het ecosysteem; het nieuws dat meer dan 7000 wallets op het Solana-ecosysteem waren uitgebuit. NFT-marktplaats Magic Eden merkte op dat er “een wijdverbreide SOL-exploit in het spel lijkt te zijn”, en op het moment van schrijven lijkt het aantal getroffen wallets en klanten nog steeds toe te nemen.

Hoewel het nog te vroeg is om te weten wat het totale bedrag aan verloren activa zal zijn, of de hoofdoorzaak, blijft de prijs van Solana dalen. Op het moment van schrijven handelt SOL rond de $40, een daling van meer dan 85% ten opzichte van de all-time highs van afgelopen november. Kortom, 2022 is geen goed jaar.


Natuurlijk was het macroklimaat in deze periode zeer negatief en zijn de markten over de hele linie gedaald, maar de crash van Solana ging verder dan wat de meeste munten hebben gezien. Dit was een cryptovaluta die zich voorheen comfortabel op de #3-plek nestelde in termen van marktkapitalisatie, vermoedelijk een legitieme uitdager van de DeFi-troon die zo dominant wordt bezet door Ethereum.

Dit jaar hebben echter problemen de Layer 1 belegerd en nu houdt Solana zich nauwelijks vast aan een top 10-positie.

Uitval

Copy link to section

Solana had alleen al in januari te maken met zes storingen die langer dan acht uur duurden. De downtime duurde tot 2022 – een bijzonder opvallende op 1 juli – en opnieuw ging het netwerk de afgelopen 24 uur zelfs uit tijdens deze hack-exploit.

Het is duidelijk, maar voor alle duidelijkheid: een blockchain is geen levensvatbaar alternatief voor wat dan ook als het de neiging heeft om een halve dag uit te schakelen. Wat zou u zeggen als uw bank plotseling uw toegang tot contant geld zou uitschakelen? Het meest verontrustend is dat deze storingen vaak plaatsvinden in tijden van hoge volatiliteit, wat betekent dat klanten gedwongen kunnen worden hun geld aan te houden.

Hoewel de ontwikkelaars enkele technische aanpassingen hebben gedaan om dit aan te pakken – waarvan het succes nog te vroeg is om te beoordelen – veroorzaakte dit een golf van slecht sentiment tegen Solana, en de storingen bleven maar komen.

Hacks

Copy link to section

De hack is een heel ander genre. En het is zorgwekkend omdat het niet aan één wallet is gekoppeld. Hoewel het momenteel onduidelijk is wat dit heeft veroorzaakt – het zal in de loop van de tijd duidelijk worden – is het feit dat dit zich in het hele ecosysteem voordoet zorgwekkend. Het lijkt erop dat de hacker er nu vandoor is gegaan met meer dan $5,2 miljoen aan fondsen. Dit is verspreid over het Solana-token zelf, een verscheidenheid aan NFT’s en een hele reeks op Solana gebaseerde tokens (nu meer dan 300).

De beoogde portefeuilles waren hete portefeuilles, wat in wezen betekent dat portefeuilles met internet zijn verbonden – zoals altijd zijn offline portefeuilles niet vatbaar. Maar zoals ik al zei, het is zowel zeldzaam als schokkend dat dit voor verschillende portefeuilles geldt – er zijn meldingen dat Phantom, Trust Wallet, Slope en andere populaire portefeuilles worden uitgebuit.

Weg vooruit

Copy link to section

Ik verwacht hier meer over te schrijven zodra aanvullende informatie duidelijk wordt. Maar wat al niet ter discussie staat, is hoe schadelijk dit jaar voor Solana is geweest, zoals hierboven beschreven. Het is moeilijk te zeggen waar het vanaf hier heen gaat.

Ik geloof dat hier een goed product is en de netwerkeffecten aanzienlijk zijn. Als de overstap naar op vergoedingen gebaseerde transactieprioriteit echter niet voorkomt dat er storingen optreden, zal Solana niet veel meer zijn dan een leuk spel om mee te spelen. Wat betreft hacks, deze kunnen eenvoudigweg niet plaatsvinden – hoewel het geld volgens sommige van de andere normen niet veel is, kan een Layer 1-blockchain niet worden geassocieerd met beveiligingsinbreuken als deze verwacht vooruitgang te boeken en het vertrouwen te winnen van gebruikers, die bedoeld zijn om ( ironisch genoeg) zelf-soevereiniteit nastreven met hun financiën.

Solana heeft een enorme heroverweging nodig. Hoewel het zou kunnen blijken dat bepaalde portemonnees hier de schuld van waren – hoewel het feit meerdere lijkt onwaarschijnlijk – kan Solana niet doorgaan met klappen voor de rechtbank van de publieke opinie.

Zelfs de mede-oprichter, Anatoly Yakovenko, leek niet al te zelfverzekerd toen hij zijn theorie aanbood.

Een andere eigenaardigheid hier is de stilte van de trouwe Solana-advocaat en FTX-leider Sam Bankman-Fried, die nog geen commentaar heeft gegeven op de hack.

Hij is notoir actief op Twitter en heeft zich in het verleden met dergelijke zaken beziggehouden. Misschien is dit een bijproduct van het feit dat er nog steeds zoveel onzekerheid is over wat deze hack eigenlijk heeft veroorzaakt, maar ik vond het toch het vermelden waard.

Conclusie

Copy link to section

De hysterie op de bullmarkt is voorbij. Bearmarkten veroorzaken historisch gezien twee dingen in cryptoland. Ten eerste verpletteren ze gebrekkige projecten, geldgrepen en protocollen zonder een duidelijk stappenplan. Ten tweede is het de tijd om te bouwen, met veel van de huidige topprotocollen die een sterke infrastructuur vergaarden tijdens de laatste bearmarkt – voordat het macroklimaat grote aanloop, kapitaalinjecties en enorme groei mogelijk maakte.

Solana moet voorzichtig zijn als het nog steeds in de laatste categorie wil vallen, anders zullen steeds meer mensen zich gaan voelen zoals mijn collega hierboven.

Solana Crypto