Interview – Hatu Shiek, CMO van DAO Maker

Door:
op Aug 15, 2022
Listen
  • Durfkapitalisten in crypto vaak bekritiseerd omdat ze belangen niet matchen met gefinancierde startups
  • VC is ook ontoegankelijk voor particuliere beleggers, die grote verliezen lijden bij mislukken
  • DAO Maker is een nieuwe oplossing om deze problemen aan te pakken en VC in crypto te vernieuwen

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Zelfs met de turbulentie op de markten in de eerste helft van 2022, blijft de crypto-industrie vol van innovatie.

Hoewel de waarderingen misschien wat zijn teruggelopen, vormt risicokapitaal de kern van veel opwindende projecten die erop gericht zijn de legacy financiële sector – en sectoren daarbuiten – te ontwrichten.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Vandaag kijken we naar DAO Maker, dat tot doel heeft het durfkapitalisme zelf te innoveren.

Een van de grootste kritieken op VC’s in crypto is dat het elite en ontoegankelijk is. Keer op keer zien we dat VC’s het goed doen, zelfs in gevallen waarbij het product of token enorm in waarde daalt. Het is de detailhandel die uiteindelijk de tas in handen heeft, terwijl de VC’s hun geld verdienen – toen de alledaagse belegger geen kans had om erbij betrokken te raken.

Dit is waar DAO Maker om de hoek komt kijken. Een nieuw blockchain-gedomicilieerd project dat tot doel heeft prikkels met VC’s op te ruimen, toegang te democratiseren en uiteindelijk een eerlijker systeem voor iedereen te creëren. Het is een behoorlijk intrigerende DeFi-toepassing, dus we hadden wat vragen voor Hatu Shiek, de CMO van DAO Maker.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Invezz.com (IZ): Dag Hatu! Bedankt dat u vandaag bij ons bent gekomen. Vertel ons alstublieft uw cryptoverhaal en waar het idee voor DAO Maker vandaan kwam.

Hatu Shiek (HS): Hallo! Ik ben Hatu Shiek, CMO en mede-oprichter van DAO Maker. Bedankt voor de uitnodiging.

Oké! Laten we beginnen met mijn opleiding. Kort nadat ik mijn middelbare school had afgerond, verhuisde ik naar de VS voor mijn hogere opleiding om hier betrokken te raken bij de wereldwijde startup-scene. Ik volgde Business Finance Concentration en Mathematical Economics aan de Stony Brooke University, New York. Zelfs tijdens mijn studie streefde ik ernaar om zoveel mogelijk ondernemersvaardigheden onder de knie te krijgen, en tegen de tijd dat ik afstudeerde, had ik maar liefst vier eigen ondernemingen.

In mijn zoektocht naar ondernemersvaardigheden ontwikkelde ik een liefde voor marketing en strategie. Ik realiseerde me dat ik dol ben op het analyseren en strategiseren van verschillende benaderingen voor bedrijfsgroei. Dus ging ik verder met het co-beheer van een districtsbudget van $3 miljoen en faciliteerde ik $65 miljoen aan ICO-financiering voordat ik bij DAO Maker kwam. Ik heb ook nauw samengewerkt met verschillende op blockchain gebaseerde projecten en tokens om hun marketingstrategieën te beheren.

Als iemand die nauw verbonden is met de startup-ruimte, observeerde ik de VC-benadering van startups en hoe de gecentraliseerde aard van de VC-markt startups in een wurggreep plaatst. Gelukkig is dit ook het moment waarop DAO Maker en zijn visie om de VC-markt voor particuliere beleggers te brengen, mijn aandacht trokken. Ik vond het idee geweldig en besloot de onderneming mede op te richten.

IZ: Oké, de visie van DAO Maker is behoorlijk intrigerend. Maar de VC-markt op zich is buitengewoon succesvol. Wat is de behoefte van particuliere beleggers in deze ruimte?

Ja! De VC-markt is en zal altijd behoorlijk succesvol zijn. Alleen al in 2021 hebben VC’s maar liefst $621 miljard uitgegeven aan startups. Maar de term succes is hier nogal subjectief. De markt lijkt misschien succesvol vanuit het perspectief van de VC’s, maar niet zozeer vanuit het perspectief van de startups. Dit komt omdat VC’s werken met een groei-eerst perspectief en meer gericht zijn op winst dan op het welzijn van startups. En door hun eigen winst na te jagen, duwen ze veel veelbelovende startups in de vergetelheid.

Vanaf het begin hebben door VC ondersteunde startups een enorme druk om voortijdig te groeien en op te schalen. Ze krijgen niet de tijd om een sterke markt voor zichzelf op te bouwen. En schaalvergroting zonder een goede markt is een recept voor een ramp. De weinige startups die het goed doen, overleven. Alle andere worden ofwel gekocht door de VC’s of worden geliquideerd. Schattingen suggereren zelfs dat drie van de vier door VC gesteunde startups mislukken.

Dit is de huidige staat van de VC-markt, en als we doorgaan, blijven we misschien achter met een startup-ruimte die innovatie op een laag pitje zet en zich richt op groei op korte termijn. Om innovatie te laten gedijen, moet de markt worden gedemocratiseerd. Met andere woorden, de macht moet verschuiven van de handen van VC’s. Dit is alleen mogelijk door de VC-deur te openen voor particuliere beleggers. En dankzij blockchain-technologie is het nu gemakkelijker dan ooit om retailbeleggers in VC te brengen.

IZ: Dat is een geweldig inzicht. Kunt u ook vertellen hoe blockchain-technologie retailbeleggers helpt aan boord en hen matcht met geschikte startups?

De redenering hier is vrij eenvoudig. We hebben innovatie nodig om te gedijen, dus de enige manier om vooruit te komen is het democratiseren van de VC-markt. En om de VC-markt te democratiseren, moeten we volledige transparantie, ongeëvenaarde beveiliging en vertrouwenloosheid bereiken, die allemaal alleen mogelijk zijn op de blockchain. Voor startups opent blockchain-technologie de deur naar een wereldwijde investeerderspool en helpt het hun financiering te automatiseren. Het elimineert ook de noodzaak voor tussenpersonen en gecentraliseerde autoriteiten, waardoor ze volledige controle over hun ondernemingen hebben.

Voor particuliere beleggers maakt blockchain-technologie de VC-markt toegankelijk door hen in staat te stellen middelen te bundelen met miljoenen anderen over de hele wereld om startups te financieren. Beleggers kunnen dus op hun gemak investeren zonder de druk om vooraf een enorm kapitaal in te zetten. Bovendien gebruiken we bij DAO Maker het on-chain-gedrag van investeerders om ze te matchen met startende ondernemingen die passen bij hun voorkeuren en risicobereidheid.

IZ: Zou u ons meer inzicht kunnen bieden in DAO Maker, de visie en hoe het platform de VC-markt democratiseert?

Met DAO Maker hebben we een holistisch platform gebouwd om retailbeleggers aan boord te krijgen en de VC-markt voor hen toegankelijk te maken. Onze visie is om de VC-ruimte te democratiseren en prioriteit te geven aan het welzijn van startups, terwijl retailbeleggers de kans krijgen om te profiteren van hun groei. Met andere woorden, we maken het voor het publiek mogelijk om als VC’s deel te nemen. Onze beleggingsproducten zijn ontworpen met de verwachtingen van particuliere beleggers in gedachten. Toch is het welzijn van startups ook onze prioriteit, dus particuliere beleggers op ons platform gaan driejarige verplichtingen aan, net als VC’s. Bovendien bieden we geen VC, alleen openbare financieringsprogramma’s in een vroeg stadium voor startups. In een zeer korte tijd presteerden de oorspronkelijke activa van deze platforms beter dan de met durfkapitaal gefinancierde. Zelfs in bearmarkten geeft DAO Maker prioriteit aan publieke financiering boven VC-financiering.

IZ: Uw visie is behoorlijk intrigerend. Echter is de VC-markt inherent een risicovolle ruimte. Hoe denkt u dat het risico van dergelijke beleggingen kan worden verminderd?

Wanneer miljoenen investeerders middelen bundelen om startups te financieren, wordt het risico verdeeld. Geen enkele belegger neemt de val volledig over. We kunnen dus zeggen dat het risico verbonden aan de VC-markt aanzienlijk wordt verminderd. Maar dat gezegd hebbende, het is nog steeds risicovoller dan elke andere persoonlijke financiële investering. Retailbeleggers zoeken naar gestage inkomensgroei, in tegenstelling tot VC’s, die streven naar het hoogste rendement en voorbereid zijn op de verliezen.

Dus als we echt willen dat particuliere beleggers deelnemen aan de VC-markt, moeten we rekening houden met hun wisselende risicobereidheid en verwachte rendementen. Deelnamekaders met een laag risico zijn hier de oplossing. Beleggers moeten zo veel of zo weinig mogelijk kunnen investeren. Beleggingsproducten moeten zo worden ontworpen dat ze zoveel mogelijk risico’s beperken en beleggers toch stabiele opbrengsten en inkomensgroei bieden. Ons vlaggenschipproduct Venture Bonds garandeert bijvoorbeeld een belang van 8 tot 10% voor investeerders, met bijna geen bijbehorend risico.

IZ: Tot slot, welk advies zou u geven aan particuliere beleggers die de VC-ruimte in de gaten houden?

De VC-markt is ongetwijfeld een uitstekende kans voor inkomensgroei die retailbeleggers nu al decennialang ontberen. Stelt u zich eens voor dat u in Google of Tesla investeert vanaf hun beginstadium. Ja, het risico was hoog, maar het rendement was nog hoger.

Maar hier, met platforms zoals DAO Maker die in beeld komen, hebben particuliere beleggers de mogelijkheid om te investeren in de Google van morgen en tegelijkertijd het bijbehorende risico aanzienlijk te verminderen. Het is een win-winsituatie. Dus mijn advies voor particuliere beleggers is om deze kans te grijpen en te beleggen volgens hun risicobereidheid en verwacht rendement.

Het is nu in hun handen om de VC-markt te helpen democratiseren en daarbij een deel van de winst mee naar huis te nemen.

Ad

Begin makkelijk met crypto door de crypto signalen en grafieken te volgen van de professionele trader Lisa N Edwards. Schrijf je vandaag in voor makkelijk te volgen trades voor vele altcoins bij GSIC.

0/10
Get signals
Cryptocurrency Persoonlijke financiën