Ik ben opgelicht voor $2.800 en nu wil ik de dader vinden

Door:
op Aug 24, 2022
Listen
  • Ik ben opgelicht voor $2.800 aan cryptovaluta via een uitgebreide nepwebsite zwendel
  • Dit is mijn verhaal, mocht het je helpen
  • Helpen de oplichter op te sporen? Neem contact met me op - al het geld gaat naar een goed doel

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

George Bernard Shaw was een beroemde Ierse toneelschrijver. Hij zei ooit dat je “nooit met een varken moet worstelen. Je wordt gewoon vies, en het varken geniet ervan.”

Ik worstel al een paar jaar met varkens. Niet letterlijk natuurlijk. Dat zou raar zijn, en ik zou waarschijnlijk verliezen. Waar ik naar verwijs zijn crypto-oplichters. Ik ben sinds 2017 werkzaam in de cryptowereld – een wereld die, laten we eerlijk zijn, de thuisbasis is van een groot aantal oplichters – en vorige week werd ik eindelijk vies.

Want dankzij mijn eigen domheid – en heel veel pech – is er ergens een oplichter die waarschijnlijk een leuk feestje voor zichzelf houdt. Op mijn kosten.

Dus, in het belang van therapeutische catharsis, dit is mijn verhaal. Erover praten helpt, toch? En uiteraard, als het tenminste één van jullie helpt een soortgelijk voorval te voorkomen, is het een paar minuten van mijn tijd waard. Ik ga ook proberen de dader te volgen en in het onwaarschijnlijke geval dat ik wat geld terugkrijg, zal ik dit aan een goed doel schenken. Als je me wilt helpen, neem dan gerust contact op!

Hoe ik ben opgelicht?

Dankzij een gemiste aansluitingsvlucht op de terugweg uit El Salvador, eindigde mijn eigen Hollywood-film afgelopen zondagavond laat. Alleen in plaats van door de luchthaven te sprinten om de liefde van mijn leven te vangen, sprintte ik door Terminal 1 van de luchthaven van Orlando om wanhopig de laatste vlucht te boeken.

Op de een of andere manier, ondanks dat ik al aan het dagdromen was over ‘s werelds meest trieste (en eenzaamste) dagtrip naar Disneyland op maandagochtend, terwijl ik mijn tijd in Orlando doorbracht, slaagde ik erin om een American Airlines-vlucht naar Miami te vinden die aan het boarden was op het moment dat ik bij de gate aankwam. Ik smeekte het personeel om me een kaartje te laten kopen. Ik had geluk en ze lieten me toen ter plekke een kaartje kopen en aan boord stappen van het vliegtuig.

Drie uur later arriveer ik bij mijn accommodatie in Miami. Uitgeput en verfomfaaid was ik in een stemming waarin zelfs tandenpoetsen als een gewichtige taak aanvoelde. Maar ik herinnerde me dat ik een financiële transactie moest doen met mijn Solana (Phantom)-wallet voordat ik eindelijk van mijn slaap kon gaan genieten. Dus haalde ik mijn laptop tevoorschijn en opende mijn wallet.

Er was een probleem met de weergave van mijn token-saldo, dus ik heb een bericht gestuurd naar de Telegram-groep met jongens waarmee ik eerder had gewerkt. Een van hen vertelde me dat ze later zouden reageren – ik zal zijn naam veranderen, maar laten we hem Eddie noemen.

Buiten medeweten van mij was er ook een buitenlandse partij die de groepschat had geïnfiltreerd. Bij het zien van dit “ik kom er later op terug”-bericht van Eddie, greep de oplichter zijn kans. Hij deed zich voor als Eddie door zijn profielfoto en naam aan die van Eddie te veranderen. En toen stuurde hij me een DM.

“Hé, ik volg mijn bericht in de groepschat op – ik denk dat ik je probleem heb opgelost.”

Omdat ik Eddie kende door eerder met hem samen te werken – en vaak met hem aan de telefoon had gepraat – vertrouwde ik hem. We hadden nog nooit eerder via Telegram een bericht gestuurd, maar ik dacht er niet eens aan om zijn adres te controleren (beschikbaar in de “Details” van zijn Telegram-profiel) om te verifiëren dat het dezelfde Eddie was als in de groep. Dit zou paranoïde hebben geleken, maar dit is crypto en ik had het kunnen weten. Het was mijn eigen grote fout.

Dit was dus niet Eddie met wie ik sprak. Om de een of andere reden heeft de nep-Eddie me zijn echte naam niet gegeven, dus ik moet hem ook dopen. Laten we hem Bernie noemen.

Bernie

Bernie heeft me wat informatie gegeven over hoe ik het probleem kan oplossen. Ik zal niet ingaan op de details omdat het niet belangrijk is, maar in wezen bouwde hij een nepwebsite die op één teken afweek was van de daadwerkelijke URL. De nep-imitatie zag er precies hetzelfde uit, maar nogmaals, ik had het moeten controleren – het is een basisregel in de wereld van crypto. Maar moe en smachtend naar bed na een lange dag reizen, was ik lui. Nogmaals, een fout.

Mijn portemonnee is gehackt en er is $2.800 aan fondsen uitgegeven, voornamelijk USDC, maar ook een beetje SOL en enkele andere tokens.

Oeps.

Volgen in de keten

Toen begon ik het geld op de blockchain te volgen. Dit is de portemonnee van de oplichter.

Het meest frustrerende is dat Bernie duidelijk enigszins intelligent is met een diep begrip van blockchain en webbouw. Het is zo jammer om iemand te zien die zo zijn toevlucht neemt tot stelen voor de kost.

“Ik heb dat geld nodig voor mijn zieke kind,” zei ik tegen Bernie, kijkend in hoeverre ik zijn moed kon testen.

“Sorry, bro,” antwoordde hij zakelijk.

“Hoe slaap je ‘s nachts?” antwoordde ik.

“Heel goed. Thx voor het vragen,” was Bernie’s antwoord.

Bernie stuurde mijn niet-USDC-fondsen naar de DEX Jupiter Aggregator, waar hij ze omwisselde in USDC – onder een dekmantel van anonimiteit. Het duurde niet lang of het geld belandde in deze portemonnee, met daarin meer dan een half miljoen dollar.

Gedachten en speurwerk

Ik heb geluk dat ik geen ziek kind heb, godzijdank. Ik heb ook het geluk dat er niet meer dan $2.800 in mijn wallet zat. Maar bij het zien van de rijkdom in Bernie’s wallet en het totale gebrek aan wroeging dat hij heeft, om nog maar te zwijgen van de bijna arrogante trots waarmee hij handelt, gaat mijn bloed koken.

Bernie kan mijn financiële situatie niet kennen, maar toch steelt hij. Om nog maar te zwijgen van het enorme aantal mensen van wie hij steelt, wie weet uit welke situaties ze allemaal komen?

Ik heb een les geleerd. Ik was dom, ik voel me een dwaas en ik heb de prijs betaald. Ik ben ook heel erg boos op mezelf omdat ik mijn geld heb gegeven aan iemand die zo verachtelijk is. Zorg ervoor dat je 100% zeker bent dat je ALTIJD op de juiste URL zit wanneer je transacties uitvoert met je crypto-wallets. En zorg ervoor dat IEDEREEN die jou een bericht stuurt, precies is wie je denkt dat ze zijn. Dubbele en driedubbele controle, hoe onwaarschijnlijk de mogelijkheid ook lijkt.

Wat een verspilling is het vooral dat iemand met de vaardigheden om een uitstekende nepwebsite te bouwen en zo’n uitgebreide zwendel te plegen, deze vaardigheden gebruikt om levens erger te maken, in plaats van te proberen de wereld een betere plek te maken.

Ik zal als een detective gaan graven om de fondsen zo goed mogelijk te blijven volgen, met een uitgebreider on-chain detective-artikel om te volgen. Als iemand wil helpen in dit leuke (!) project om een van de fondsen op te halen, neem dan contact met me op via Twitter @DanniiAshmore – als er geld wordt terugverdiend, kan iedereen die me helpt stemmen aan welk goed doel het moet worden gedoneerd.

Ad

Begin makkelijk met crypto door de crypto signalen en grafieken te volgen van de professionele trader Lisa N Edwards. Schrijf je vandaag in voor makkelijk te volgen trades voor vele altcoins bij GSIC.