PODCAST: Cryptocurrency en groene energie – Alan Ransil, oprichter van Filecoin Green

Door:
op Oct 20, 2022
Listen
  • Filecoin is een van de grootste cryptocurrencies. Oprichter Alan Ransil schuift aan bij de podcast
  • Overstap van Ethereum naar Proof-of-Stake stelt de kwestie van grote energiebehoefte van crypto voorop
  • De energiecrisis en extreme weersomstandigheden hebben crypto verder in de groene energiestorm geworpen

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Deze zomer stond Europa in vuur en vlam. Op een gegeven moment in augustus stond een gebied ter grootte van een vijfde van België in brand. De temperaturen in Londen, VK, stegen in juli tot boven de 40 ° C (104 ° F), de hoogste ooit.

In juli stierven meer dan 2.000 mensen door hittegerelateerde oorzaken in Spanje en Portugal. De Franse krant Le Monde schatte het aantal doden door de hitte in Frankrijk deze zomer op 11.000. Vorige maand werd gemeld dat er in juli alleen al in juli in de hele EU 53.000 extra sterfgevallen waren.

Nu gaan we richting de winter, middenin een energiecrisis, terwijl de Russische oorlog in Oekraïne voortduurt. Ik ben net aangekomen in Londen, waar de National Grid-chef heeft gewaarschuwd dat er deze winter tussen 16.00 en 19.00 uur black-outs kunnen plaatsvinden op “echt, echt koude” dagen – de angst beperkt zich niet tot Londen alleen.

Op dit moment is het moeilijk voor te stellen dat de prijs van fossiele brandstoffen ooit terugvalt naar “goedkope” niveaus. Maar dit nieuwe tijdperk voelt deze winter verder dan ooit – zeker te ver om Europa en de rest van de wereld te helpen. Die black-outs zijn nog steeds ingrijpend.

Deze ontwikkelingen hebben klimaatverandering meer dan ooit in de schijnwerpers gezet – iets waar cryptocurrency geen onbekende voor is. Bitcoin is onderhevig aan constant debat over zijn gigantische energieverbruik. “Bitcoin verbruikt meer energie dan (een groot land)” moet een van de meest voorkomende koppen zijn.

Ondertussen voltooide Ethereum zijn langverwachte ommezwaai naar Proof-of-Stake, waardoor het energieverbruik van het netwerk met 99,95% werd verminderd – en naar verluidt het elektriciteitsverbruik in de wereld met 0,2%.

Ik heb deze week iemand gehost op de Invezz-podcast die misschien wel het best geplaatst is om de milieuproblemen rond crypto te bespreken. Dat is Alan Ransil, oprichter van Filecoin Green.

Filecoin Green heeft als doel de milieu-impact van Filecoin, een van ‘s werelds grootste cryptocurrencies, te meten. Filecoin, gelanceerd in 2017, is een gedecentraliseerd opslagsysteem dat een peer-to-peer opslagnetwerk biedt.

Filecoin Green meet ondertussen de milieu-impact van Filecoin en streeft ernaar deze naar beneden te drijven.

Alan en ik praten over verschillende onderwerpen met betrekking tot energie en crypto – voor Filecoin, Bitcoin, Ethereum en de industrie in het algemeen. Een onderwerp dat ik bijzonder interessant vond, was transparantie en inhoudelijke claims.

Persoonlijk raak ik behoorlijk gefrustreerd door het constante heen en weer gaan van de berichten over energie. Wiens beweringen zijn verifieerbaar? Wat is nepnieuws? Wiens cijfers zijn waar? Waarom zijn die cijfers anders dan deze cijfers?

Dit zijn het soort debatten dat Filecoin Green wil onderdrukken. Alan en ik duiken ook in het klassieke Proof of Work vs Proof of Stake-debat, en de milieuproblemen – evenals het pad voor zowel Bitcoin als Filecoin in de toekomst.

Al met al voelde het als een zeer actueel gesprek in een kwetsbare tijd voor de wereld. Cryptocurrency en milieukwesties, voor beter of slechter, is een gesprek dat moet worden gevoerd.