Half miljard dollar aan Ethereum-shorts geliquideerd nu markt omhoog schiet

Door:
op okt 27, 2022
Listen to this article
  • Liquidaties van shorttraders in Ethereum bereikten woensdag en donderdag meer dan een half miljard
  • Over alle munten heen werden $1,3 miljard aan korte liquidaties geactiveerd
  • Opwaartse beweging van de aandelenmarkt na lagere renteverwachtingen, leidde tot de grote cryptobeweging

Voor crypto shortsellers is het een goed jaar geweest.

Deze week zijn de rollen echter omgedraaid. Ethereum steeg heftig van $1350 tot boven $1550, en short sellers werden overrompeld.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Meer dan $300 miljoen aan short-weddenschappen werden woensdag geliquideerd, met nog eens $255 miljoen aan wipeouts donderdag, waardoor het totaal voor de twee dagen boven een half miljard kwam. De onderstaande grafiek van CoinGlass laat zien hoe uit het niets deze stap kwam, met Ethereum-nieuws de afgelopen maand of zo sinds de merge nogal gedempt.

Wat zijn short liquidaties?

Een shorttransactie is een weddenschap op een actief dat in waarde daalt. Deze cijfers zijn afkomstig van de futures-markt, die vaak met hefboomwerking wordt gebruikt en buitensporige reacties kan vertonen op marktbewegingen in de onderliggende waarde. Een liquidatie vindt plaats wanneer de prijs zich zodanig tegen een handelaar beweegt dat het geplaatste onderpand volledig wordt weggevaagd, de transactie automatisch wordt beëindigd en het rendement volledig binnenkomt -100%.

Shortsellers wedden tegen ETH in de hoop dat de prijs zou achterblijven, maar iets positiever nieuws voor de hele economie duwde de aandelenmarkt omhoog, omdat beleggers wedden dat de Federal Reserve niet zo agressief zou zijn met de rentetarieven als eerder werd verwacht. Nu de economie pijn doet en tekenen van recessie vertoont, is de gedachte dat de Fed terughoudender zal zijn om door te gaan met dit ultra-agressieve monetaire beleid.

En waar de aandelenmarkt gaat, volgt crypto. Het duurde dus niet lang voordat ETH en de rest van de markt explodeerden, waarbij ETH voor het eerst sinds half september boven $1.500 steeg.

Hoe zit het met de rest van de markt?

Omdat crypto zo gecorreleerd was, zag de rest van de markt vergelijkbare winsten. Hoewel ETH de meeste liquidaties claimde, bedroeg het totaal aan korte liquidaties $1,3 miljard over de twee dagen.

rts

FTX liep – zoals altijd – voorop, met meer dan $1 miljard van de liquidaties die daar alleen plaatsvonden. Hun dominantie in de futures-ruimte (hun naam is immers afgeleid van “futures exchange”) blijft sterk.