Ad

Heeft crypto een onherstelbare klap gekregen voor zijn reputatie?

Door:
op Nov 17, 2022
Listen
  • Het faillissement van FTX is de laatste klap voor de reputatie van crypto dit jaar
  • CEO Sam Bankman-Fried was een van de belangrijkste cryptofiguren, nu kruipend op Twitter
  • Volgt Do Kwon van Terra bij het vernietigen van rijkdom op een extreem spraakmakende manier

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Inmiddels heeft iedereen gehoord over het cryptocurrency-nieuws. En dat is deel van het probleem.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Een van de grootste beurzen ter wereld, FTX, heeft faillissement aangevraagd. Hoewel er nog geen details bekend zijn, suggereren rapporten dat de beurs $10 miljard aan klantentegoeden naar zusterhandelsfirma Alameda heeft gestuurd om leningen te ondersteunen die door investeerders werden opgevraagd toen de markt eerder dit jaar crashte.

Of dat nu precies is wat er is gebeurd of niet, in ieder geval zijn twee dingen zeker. FTX stortte in als gevolg van de verwarde relatie tussen het bedrijf en Alameda, en activa van klanten werden verduisterd (om een zeer beleefde term te gebruiken). Als je het volledige verhaal wilt, heb ik hier vorige week een diep geschreven.

De schade is $8 miljard en de rekening zal worden betaald door klanten van de beurs.

Maar wat zijn de gevolgen van deze hele smerige saga voor de reputatie van crypto?

Reputatie schade

Copy link to section

Een van de problemen buiten, nou ja, het gigantische verlies aan rijkdom, is de klap voor het imago van cryptocurrency.

Dit schandaal wordt nog verergerd door het feit dat het zo heet is aangekomen na de verpletterende Terra-crash, die plaatsvond in mei voordat de daaruit voortvloeiende besmetting zich over de daaropvolgende maanden verspreidde.

De vraag die daarom meteen in me opkomt, is hoeveel dit de cryptocurrency in de mainstream heeft aangetast. Welke fondsbeheerders zullen er nu aan willen besteden? Wie gaat er blij zijn met zijn pensioen in Bitcoin? Zal dit voorkomen dat CEO’s het kopen voor hun balans?

Een snelle verversing van uw Twitter-tijdlijn is alles wat nodig is om te zien hoe slecht het sentiment in crypto op dit moment is. De industrie vecht al jaren voor legitimiteit en een plek aan de grote tafel. Tijdens de pandemie voelde het eindelijk alsof het de kop opstak. Toen kwam Terra. En nu FTX.

Sam Bankman-Fried was de gouden jongen. Zat pas onlangs in zijn pak te praten met het Congres. Sierde de cover van Forbes magazine. Een woordvoerder van niet alleen zijn bedrijf, maar van de hele cryptocurrency-industrie.

Een liefdadige ziel, effectieve altruïst, buitengewone visionaire. Nu kruipt hij op Twitter en schiet hij op zijn concurrent (CZ van Binance) – die zeker niet de oorzaak van deze puinhoop was.

Hoe komt de industrie terug van deze verlegenheid?

De pluspunten

Copy link to section

Er zijn echter redenen om optimistisch te zijn. Cryptocurrency is de afgelopen jaren volledig getransformeerd. Studies tonen aan dat bijna 90% van de Amerikaanse volwassenen nu van crypto hebben gehoord. Het bezet kolomruimte in reguliere kranten. Het is zelfs wettig betaalmiddel in bepaalde rechtsgebieden – El Salvador (dat ik deze zomer heb bezocht), de Centraal-Afrikaanse Republiek (zij het met zorgen), Madeira, Lugano.

Niet alleen dat, maar het wegspoelen van slechte spelers zoals FTX is noodzakelijk als crypto ooit wil “slagen”. Aan de andere kant zou het veel beter zijn als ze in de eerste plaats nooit hadden bestaan. Maar terwijl regelgeving wordt ingevoerd om met deze ontluikende industrie om te gaan, is de ongelukkige realiteit dat het milieu kwetsbaar is voor dit soort slechte actoren.

We spraken met analisten van Bitfinex, die pleitten voor een langetermijnvisie.

Hoewel de cryptomarkt zeker een deuk heeft opgelopen na de schijnbare implosie van FTX, blijft de waarde van Bitcoin voor samenlevingen waar toegang tot financiële diensten moeilijk of onbetaalbaar is, net zo relevant als altijd.

Bitfinex-marktanalisten

Hoewel Bitcoin enorm krachtig en uniek ontworpen blijft om deze doelen te bereiken, moet het, om een punt te bereiken waar het zelfs maar kan beginnen met het waarmaken van deze belofte, stevige acceptatie krijgen en onbetwiste legitimiteit vestigen. Deze gebeurtenissen laten precies dat zien.

De gebeurtenissen van de afgelopen maanden, getriggerd door figuren als Bankman-Fried en Terra-oprichter Do Kwon, wegen zwaar voor de hele branche. Er zijn zelfs mensen die geloven dat het een doodvonnis is.

“FTX is een echte game changer en niet goed voor de industrie,” vertelde Ian Katz, managing director bij Capital Alpha Partners aan Marketwatch. “(Sam Bankman-Fried) was om te versleutelen wat veel mensen dachten dat iemand als Jeff Bezos of Bill Gates of Steve Jobs voor hun industrieën was.”

De angst is dat de laatste gedachte de eerste zal overheersen. Aan de andere kant zijn de emoties hoog in de onmiddellijke nasleep van het FTX-schandaal. Er zal waarschijnlijk ook een reactie komen van wetgevers, aangezien de aantallen hier te groot zijn om te negeren. Misschien zal dit later worden gezien als het dieptepunt van crypto; de rotsbodem waaruit het verder groeide.

De tijd zal het leren. En een ding dat crypto in petto heeft, is zijn herhaalde staat van dienst van het terugveren van klap na klap.

Op dit moment spot men echter met de hele branche. Eerlijk gezegd is het moeilijk om ze de schuld te geven. $8 miljard aan activa van klanten is verdwenen, een gebeurtenis die sommige gebruikers absoluut heeft verwoest. Deze crashes zijn enorm kwetsend voor mensen, wat ironisch genoeg precies het tegenovergestelde is van wat crypto moest doen.

FTX Token Terra Blockchain Crypto Pensioenen