VIDEO: Van Tinder en Bumble tot gedecentraliseerde sociale media

Door:
op Dec 15, 2022
Listen
  • Web2 leidde tot dominante sociale mediabedrijven zoals Twitter, Facebook en TikTok
  • Sommigen zeggen dat Web3 nieuwe sociale media zal inluiden, waardoor dominantie van de techreuzen afneemt
  • We praten met de mede-oprichters van Niche, voorheen mede-oprichter van Tinder en Bumble

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

In de nieuwste aflevering van de Invezz-podcast praten we over sociale media.

Christopher Gulczynski was mede-oprichter van Tinder en Bumble. Zaven Nahapetyan is een voormalig ingenieur van Facebook. Nu zijn ze mede-oprichters van Niche, dat wil deelnemen aan het nieuwe tijdperk van sociale media.

Namelijk het verminderen van de dominantie van legacy-bedrijven zoals Facebook en Twitter, en dingen op een gedecentraliseerde manier bouwen door gebruik te maken van blockchain-technologie.

Bepaalde delen hiervan intrigeerden me. Ten eerste is dit geen cryptocurrency. Hier valt niets over te speculeren. Christopher en Zaven hebben besloten om blockchain-technologie te gebruiken om te proberen het traditionele sociale-mediamodel te verbeteren, maar ze hebben het geweld van de cryptowereld vermeden.

Christopher vertelt een mooi verhaal dat het illustreert. Hij vertelt hoe zijn grootmoeder technisch gezien NFT’s bezit, maar geen idee heeft wat dit zijn. Hun doel is om iets te bouwen met behulp van deze technologische doorbraken – NFT’s, DAO’s, blockchain – maar het niet centraal te hebben staan.

Een deel van de reden hiervoor is de reputatie die crypto tegenwoordig met zich meedraagt. We hebben dit jaar talloze schandalen gezien in cryptoland – recentelijk Bankman-Fried en de FTX-crash – die de krantenkoppen haalden. Ik vroeg Christopher en Zaven of ze gefrustreerd waren omdat ze waren bezoedeld met het ‘crypto’-penseel.

Onderdeel daarvan is ook het gebruiksgemak, waarbij crypto soms wat intimiderend is voor nieuwe gebruikers. We praatten over hoe de portemonnee-ervaring ontmoedigend kan zijn en hoe mensen niet echt hoeven te begrijpen wat er achter de schermen gebeurt, zolang het product maar werkt.

We hebben het ook gehad over de nadelen van verouderde sociale netwerken. De kracht van Apple is iets waar ik onlangs over heb geschreven, en we hebben het er in deze aflevering ook over gehad. We bespraken ook Twitter – Chirstopher vermeldde dat hij onlangs het platform heeft verlaten in dit nieuwe Elon Musk-tijdperk.

Nu Musk, Mark Zuckerberg en de rest van deze CEO’s en bedrijven zoveel invloed hebben, is het geen verrassing dat er een nieuwe golf van gedecentraliseerde socialemediaplatforms opduikt.

Zet het gesprek voort op Twitter met @InvezzPortal, @DanniiAshmore en @NicheProtocol. Of bezoek https://www.niche.club/ voor meer informatie.

Bedankt voor het luisteren, volg ons & schrijf je hier in:

Ad

Begin makkelijk met crypto door de crypto signalen en grafieken te volgen van de professionele trader Lisa N Edwards. Schrijf je vandaag in voor makkelijk te volgen trades voor vele altcoins bij GSIC.