Ad

Analyse: wat betekent de Ethereum Shanghai-upgrade?

Door:
op Jan 11, 2023
Listen
  • De Shanghai-upgrade van Ethereum voor maart stelt investeerders in staat om ingezette ETH in te trekken
  • Staking-protocollen zijn op het nieuws gesprongen, anticiperend op een toename van staking
  • 16 miljoen ETH is momenteel ingezet en komt in aanmerking voor opname

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar de langverwachte Merge vond pas in september plaats op het Ethereum -netwerk.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

De overgang van ‘s werelds op één na grootste cryptocurrency naar een Proof-of-Stake-consensus was een cruciaal moment voor de sector als geheel. Er werd jarenlang over gepraat, het is eindelijk gebeurd, en ondanks het feit dat de upgrade plaatsvond tijdens een vreselijke bearmarkt, verliep het soepel.

Maar hey, dingen gaan snel in cryptocurrency-kringen. Zeven weken later waren de ogen van de industrie gericht op een zekere miljardair op de Bahama’s, toen FTX ten onder ging en Sam Bankman-Fried de koude metalen omhelzing van handboeien om zijn polsen voelde.

Maar terwijl crypto vermoeid voortstrompelt, is het volgende grote evenement aan de horizon de Shanghai-upgrade voor Ethereum. Hierdoor kunnen stakers van ETH eindelijk die ingezette ETH intrekken – iets wat tot nu toe niet mogelijk was.

Hoeveel ETH is er ingezet?

Copy link to section

De upgrade bevat een code die bekend staat als EIP 4895, waardoor uitgezette ETH gemakkelijk volledig kan worden ingetrokken. Er zit momenteel bijna 16 miljoen ETH vast in staking-contracten.

Toen werd verwacht dat Ethereum in het spel na de fusie terugneembaar zou zijn, had ik geschreven om voorzichtig te zijn dat de prijs daadwerkelijk zou kunnen dalen in de nasleep van de fusie, aangezien een emmer ETH voor het eerst intrekbaar en verhandelbaar zou zijn.

Natuurlijk zijn er liquide staking-opties waarmee u derivaten van de gestakede ETH kunt verhandelen, maar veel beleggers hebben geen gebruik gemaakt van deze optie, en feit is dat het een stuk eenvoudiger zal worden om ETH te verkopen zodra de Shanghai-upgrade live gaat.

Maar ook hier zijn er redenen om optimistisch te zijn. Er is momenteel meer dan 120 miljoen ETH in omloop. Dat betekent dat de 16 miljoen ETH slechts ongeveer 13% van het aanbod omvat.

Hoeveel ETH wordt er ingezet na de upgrade?

Copy link to section

In vergelijking met andere Proof-of-Stake-blockchains is deze 13% uitzetratio ver onder de norm.

Betekent dit dat zodra de gedwongen lock-up van tokens is opgeheven, investeerders in de rij gaan staan om hun tokens in te zetten? Een deel van het argument voor dit scenario is de prijsactie van verschillende staking-protocollen.

Onthoud dat om een validator op het Ethereum-netwerk te worden, men 32 ETH moet bezitten, wat met ETH-handel voor $1.300 een steile vraag is ($42.000). Vandaar het bestaan van staking pools, waardoor investeerders kunnen inzetten wat ze maar willen en een deel van de beloning pro rata kunnen incasseren.

Met positief nieuws dat de afgelopen week naar buiten kwam dat de kans vergroot dat de upgrade in maart landt, lijkt de markt te anticiperen dat dit meer inzet op het Ethereum-netwerk zal aanmoedigen, in lijn met wat te zien is op andere Layer 1’s.

De prijs van het governance-token van Lido Finance is sinds het begin van het jaar verdubbeld, ondanks dat Ethereum slechts met 12% is gestegen. Een ander staking-token, de native token-RPL van Rocket Pool, is met 28% gestegen.

Het is een macrowereld

Copy link to section

Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de gezondheid van het Ethereum-ecosysteem op de lange termijn. De mantra “bear markets zijn om te bouwen” is een veelgebruikte term in cryptokringen en kan vaak worden gebruikt om te maskeren wat een falend product is in een ongeschikte markt, maar in dit geval klopt het gezegde.

Mijn gevoelens over ETH zijn over het algemeen gemengd, en ik waardeer het graag als een technische voorraad, iets wat ik hier in een uitgebreid artikel heb besproken. Ik denk dat zolang we doorgaan met deze omgeving met hoge rentetarieven, Ethereum en crypto niet zullen mogen stijgen.

Dat gezegd hebbende, zal de macro-omgeving uiteindelijk omslaan (inderdaad, er zijn de afgelopen maand veelbelovende tekenen geweest, met hernieuwd optimisme voor cryptomarkten op weg naar de CPI-waarde van donderdag), en zodra die spil is bereikt, zullen activa die door het bloedbad zijn blijven bestaan en gewerkt om hun daad op te ruimen, zegevieren.

Ik voorspel niet dat dit noodzakelijkerwijs Ethereum zal gebeuren, maar upgrades zoals deze zijn van vitaal belang om dit op zijn minst te kunnen doen.

Een snelle blik op de TVL op Ethereum zal je alles vertellen wat je moet weten over hoe het bloedbad van 2022 het netwerk van zoveel van zijn kapitaal heeft ontdaan.

Maar nu de Merge eindelijk live is gegaan in september, de Shanghai-upgrade gepland voor maart en de voortdurende inspanningen om het chronische probleem met gaskosten en andere problemen op het netwerk te verminderen, is er in ieder geval een tastbaar plan.

Zoals ik al zei, denk ik dat Ethereum kan worden gewaardeerd als een technologieaandeel, en met dat in gedachten zal een stijging pas plaatsvinden als de inflatie is verslagen, de Federal Reserve draait en de sector als geheel loskomt van de ketenen van hoge tarieven.

De Shanghai-upgrade zou het in ieder geval moeten helpen om terug te werken aan het terugverdienen van een deel van de TVL waarop het pochte tijdens de pandemie en weer omhoog kijkend op de kaart. Maar het is een lange weg voor de boeg.

Ethereum Blockchain Crypto