Ad

Crypto winter uitgelegd: waarom Solana, Monero, XRP, ICP en BTC crashten

Door:
op Oct 7, 2023
Listen
  • De cryptocurrency-industrie heeft een lange winter achter de rug.
  • De winter heeft de afgelopen jaren ruim 2 biljoen dollar aan waarde weggevaagd.
  • Deze prestatie is te danken aan het begrotings- en monetair beleid.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De koersen van cryptovaluta maken een langdurige cryptowinter door die meer dan $3 biljoen aan waarde heeft weggevaagd. Hoewel Bitcoin met meer dan $10.000 is gestegen vanaf het laagste niveau, blijft het scherp onder het hoogste punt ooit.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Andere coins en tokens zoals Monero, Ripple (XRP), Solana en Internet Computer (ICP) hebben zich teruggetrokken. Dus waarom gaat deze crypto-winter door?

ICP, BTC

ICP-, BTC-, XRP-, Solana-grafiek

Veranderingen in het monetair beleid

Copy link to section

Monetair beleid is de belangrijkste reden waarom de prijzen van cryptocurrency een cryptowinter doormaken. De wereldeconomie is de afgelopen achttien maanden dramatisch veranderd.

Centrale banken zoals de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) hebben een uiterst agressieve toon omarmd om de hoge inflatie te bestrijden.

De Fed heeft de rente verhoogd van nul naar tussen 5,25% en 5,50%, terwijl de ECB in september haar tiende renteverhoging doorvoerde en deze naar een recordniveau van 4% bracht. Andere centrale banken zoals de RBA, Bank of Canada en Riksbank hebben de rente ook verhoogd.

Daarom zijn cryptocurrencies in waarde gedaald, nu beleggers zich aanpassen aan dit nieuwe normaal van hoge rentetarieven. In het verleden was het niet ongebruikelijk dat mensen geld lenen en beleggen in risicovolle activa zoals cryptocurrencies, groeiaandelen en durfkapitaalbedrijven.

Hogere tarieven hebben ook op andere manieren invloed op crypto. Ten eerste hebben ze de Amerikaanse dollar en kortlopende obligaties aantrekkelijker gemaakt. De rente op de geldmarkt is nu gestegen naar ruim 5,50%, het hoogste punt in jaren. Als zodanig stappen veel mensen over van risicovolle beleggingen naar de veiligheid van de Amerikaanse dollar.

Bovendien verhogen hogere rentetarieven het risico op een recessie. Zo is de rentecurve al een tijdje gekelderd. Jeffrey Gundlach uit nu zijn zorgen over een naderende recessie.

Wijzigingen in het begrotingsbeleid

Copy link to section

De crypto-winter vindt ook plaats vanwege de veranderingen in het begrotingsbeleid, vooral in de ontwikkelde landen. Cryptovaluta’s namen tijdens de pandemie een enorme vlucht, omdat beleidsmakers de markt met contant geld overspoelden. In de Verenigde Staten hebben de regeringen Trump en Biden gratis geld aan miljoenen mensen verstrekt.

https://www.youtube.com/watch?v=Fa_4MNMxu002du002d4u0026amp;pp=ygUSVVMgc3RpbXVsdXMgY2hlY2tz

Ze schoven ook de studieschulden op en stelden een moratorium in op huisuitzettingen. Dit gebeurde in een tijd dat de rente op nul stond en de meeste mensen thuis bleven. Als zodanig besloten velen van hen te investeren in cryptocurrencies, die sterke rendementen opleverden.

De laatste tijd is de cirkel echter rond. Miljoenen mensen zijn begonnen met het terugbetalen van hun studieschuld, terwijl de inflatie een doorn in het oog is geworden. De prijzen van alles zijn de afgelopen twee jaar gestegen.

De prijzen van nieuwe en gebruikte auto’s zijn bijvoorbeeld enorm gestegen, terwijl de huizenprijzen een recordhoogte hebben bereikt. Door de hogere rentetarieven zijn de kosten voor het aflossen van deze schulden veel hoger geworden dan een paar jaar geleden.

Als zodanig heeft het nieuwe normaal van restrictief monetair en fiscaal monetair beleid geleid tot de cryptowinter. Andere zorgen zijn de ineenstorting van bedrijven als FTX en Voyager Digital en het voortdurende toezicht door de toezichthouders.

Zullen de cryptoprijzen herstellen?

Copy link to section

De positieve kant van de aanhoudende cryptowinter is dat de industrie nog steeds enorm groot is, waarbij alle tokens een marktkapitalisatie van $1 biljoen hebben. Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van ruim $545 miljard. Als het een bedrijf was, zou het het tiende grootste bedrijf ter wereld zijn.

Een ander ding is dat de winter niet alleen cryptocurrencies heeft beïnvloed. De obligatiemarkt is ingestort terwijl de aandelen nog niet hun recordhoogtes ooit hebben bereikt. Hoewel de S&P 500-index met dubbele cijfers is gestegen, werd deze winst veroorzaakt door de Magnificent 7. De S&P 493 moet zich nog herstellen.

Omdat de markten zich in cycli bewegen, is het daarom waarschijnlijk dat ze allemaal zullen herstellen als de Fed haar agressieve toon verandert en de rente begint te verlagen.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals™.

0/10
Learn more
Bank of England Bitcoin Curve DAO Token European Central Bank Federal Reserve System FTX Internet Computer Monero Solana UK XRP Zilver Crypto Obligaties