Koperprijsanalyse terwijl star hedge fund-manager het doel verhoogt

Door:
op May 24, 2024
Listen
  • Koper is dit jaar sterk gestegen en staat nu op zijn hoogste punt ooit.
  • Pierre Andurand, een bekende handelaar, heeft zijn koers vooruit gezet.
  • Hij verwacht dat de koperprijs zal stijgen naar ruim $40.000.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De koperprijs heeft een opmerkelijk jaar achter de rug en steeg deze maand naar een recordhoogte als gevolg van de dynamiek van vraag en aanbod. De prijs steeg voor het eerst ooit boven de $10.000, en sloot zich aan bij andere metalen zoals goud, zilver, platina en nikkel in een sterke rally.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Het onevenwicht tussen vraag en aanbod van koper

Copy link to section

De belangrijkste drijfveer voor koper is dat de vraag langzamer groeit dan het aanbod, wat verklaart waarom BHP een bod heeft uitgebracht op Anglo American.

In een recente nota heeft de International Copper Study Group zijn koperaanbod voor het jaar verlaagd. Het schat dat de sector dit jaar een overaanbod van ongeveer 162.000 ton zal hebben, een kleiner cijfer dan de eerdere verwachting van 467.000 ton.

Het agentschap verwacht echter dat de sector in de toekomst in een tekort zal terechtkomen als gevolg van de stijgende vraag. De meeste landen verhogen hun investeringen in de opwekking en transmissie van elektriciteit, terwijl de vraag naar datacenters stijgt.

Terwijl de elektrische auto-industrie vertraagt, groeit deze nog steeds met dubbele cijfers. EV’s gebruiken meer koper dan voertuigen met een interne verbrandingsmotor (ICE).

Ondertussen vertraagt de koperaanvoer, waarbij de meeste mijnen tientallen jaren oud zijn. En het verlenen van vergunningen voor nieuwe kopermijnen duurt meer dan tien jaar. In de VS hebben toezichthouders de goedkeuring van een wegenproject naar een grote mijn in Alaska geweigerd, terwijl Panama onlangs de goedkeuring van een mijn van $10 miljard heeft afgewezen.

Sommige kopermijnbouwers hebben ook hun productievooruitzichten verlaagd. Codalco, het grootste kopermijnbedrijf ter wereld, produceerde in het eerste kwartaal het laagste koperniveau in een eeuw.

Koperprijsgrafiek

Pierre Andurand is optimistisch over de koperprijs

Copy link to section

Hoewel de koperprijs is gestegen, zijn analisten daarom van mening dat er meer opwaarts potentieel is. In een interview met de Financial Times zei Pierre Andurand dat de prijs de komende jaren tot boven de $40.000 zou stijgen.

Andurand is een van de bekendste grondstoffenhandelaren ter wereld. Recentelijk heeft hij een fortuin verdiend toen de prijs van cacao enorm steeg. Hij zei:

“Ik denk dat we de komende vier jaar ongeveer $40.000 per ton kunnen bereiken. Ik zeg niet dat het daar dan zal blijven; uiteindelijk zullen we een aanbodreactie krijgen, maar die aanbodreactie zal meer dan vijf jaar duren.”

Andurand sluit zich aan bij andere zwaargewichten die een bullish koperprijsvoorspelling hebben. Goldman Sachs, die koper in 2022 de nieuwe olie noemde, schatte dat het metaal op de korte termijn sterk zou blijven stijgen naarmate de vraag toenam.

Ondertussen waarschuwde Morgan Stanley dat de aanbodkramp zal voortduren vanwege het onevenwicht tussen vraag en aanbod.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

Koper Commodities Trading Tips